OŠ “Petar Zrinski "Jalžabet": Jedna od najstarijih škola SZ Hrvatske koju pohađa 250 učenika

J.Š./Varaždinske vijesti | 3.12.2017. u 13:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Djeca iz Novakovca, Imbriovca, Kelemena, Leštakovca, Kaštelanca i okolnih sela već preko tri stoljeća polaze jednu od najstarijih škola sjeverozapadne Hrvatske – onu u Jalžabetu. Godine 1795. župna škola postaje pučkom i od tada je polazi još više učenika.

Utvrdio je to profesor Josip Horvat (1937. – 2013.) u novoobjavljenoj Spomenici Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet koja je povodom Dana općine Jalžabet predstavljena u općinskoj vijećnici. Jalžabetska škola tako je dobila vrijedan pisani rad koji će omogućiti bolje poznavanje povijesti zavičaja i škole od kraja 18. stoljeća do danas.

Demografski problemi

- Demografski problemi počeli su pritiskati i našu školu, no zasad još radimo po starome. Imamo 12 razreda u matičnoj te četiri razreda u Područnoj školi u Kelemenu - rekla je ravnateljica ove škole Vesna Vuković. I nastavila da će nedostatak djece pokušat nadoknaditi pojačanim angažamnom u nastavi te angažiranjem u još više projekata. Tako su ove jeseni započeli s izbornom nastavom informatike u nižim razredima i učenici su to odlično prihvatili. A da je profesor Horvat poživio, kako kažu, ponosio bi se školom u kojoj je bio ravnateljem gotovo četiri desetljeća.

Oko 250 učenika matične škole u Jalžabetu i Područne škole u Kelemenu svakodnevno sudjeluje u nizu malih školskih projekata koje jačaju njihove vještine i kompetencije. Upravo se zadnjih mjesec dana pojačao angažman u Vježbaonici, projektu Hrvatskog školskog sportskog saveza kojemu je cilj odvući djecu od televizije i kompjutera i omogućiti im sat ili dva dodatne tjelesne aktivnosti. U tu su svrhu održani prijateljski dvoboji u futsalu i badmintonu s učenicima šemovečke i martijanečke škole.

Ove su školske godine učitelji s učenicima pripremili niz projekata kojima će obogatiti svoje znanje. Još je u veljači potpisan sporazum o suradnji s Institutom za arheologiju iz Zagreba na provođenju edukativnih radionica za učenike. Razlog tome su započeta arheološka istraživanja na halštatskom grobnom tumulusu Gomila kod Jalžabeta. U svibnju je u školi, na temu prapovijesti i antike, održan Drugi kliofest u suradnji s Gradskim muzejem Varaždin. Učenici su jesenas organizirano posjetili obližnju Gomilu, iz prve ruke čuli sve poznato o tom najvećem tumulusu u srednjoj Europi, kako je i kada nastao, čemu je služio.

Ekipa dr. Saše Kovačevića održala je niz radionica u školi od izrade bakrenih ukrasa, tekstilne radionice te gradnje prapovijesne kolibe. Učenici su tako nastavili tradiciju svojih roditelja koji su krajem 1980-ih isto sudjelovali u istraživanju arheološkog nalazišta „Mali tumul“, odakle su vrijedni nalazi završili u Gradskom muzeju Varaždin.

Za Međunarodni dan učitelja održan je projekt zamjene uloga, učenici su postali učitelji i pomoćno osoblje, a učitelji su sjeli u klupe. U sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja ekipa Školske družine „Suhodol“ priprema se za sudjelovanje na skoroj smotri Projekt Građanin. Kako je ove godine naglasak na suradnji OŠ sa širom zajednicom, započeo je i projekt „Park je naš“ kojem je cilj revitalizacija školskog parka i uključivanje roditelja u projekt.

Uređenje parka

- Želja nam je da prostor oko škole uredimo i prilagodimo potrebama vanučionične nastave, stoga planiramo postaviti stol s klupama gdje bi održavali nastavne satove. Računamo na pomoć roditelja u uređenju parka. Svaki je razred prihvatio obavezu da uredi svoj mali cvjetni kutak, a koliko su vrijedni bili vidjet ćemo za Dan škole kada slijedi proglašenje najboljeg kutka - najavio je prof. Milivoj Dretar, voditelj projekta.

Radilo se i na humanitarnom planu – prikupljale su se namirnice za Socijalnu samoposlugu Kruh svetog Antuna u Varaždinu, sada je već spremno i nekoliko kutija za Udrugu Spas koja skrbi o napuštenim životinjama. Po prvi puta će se u Jalžabetu održati advent i to 15. prosinca. Učenici pripremaju bogat kulturni program, štandove sa suvenirima, zabavu. U organizaciju se uključio i župni Caritas. U svrhu bolje pripreme adventa, sedmaši i osmaši će na zajedničku terensku iz njemačkog jezika i geografije u Štajersku gdje će na licu mjesta upoznati austrijske čari, a dašak svega prenijeti na svoje prijatelje u Jalžabetu.

U mjesecu studenom tradicionalno se održao stručno-edukativni skup „Znanjem protiv mržnje“ posvećen 500. godišnjici reformacije u Europi. Zajedno s učenicima iz Maruševca sadile su se lukovice žutog šafrana u sklopu „The Crocus Projecta“. Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara organiziran je literarni natječaj za učenike na kojem je pobjedila Lea Kečak s radom „Zapamtimo Vukovar“. Rad je inspiriran nedavnim dvodnevnim posjetom Gradu-heroju gdje su se osmaši upoznali s Domovinskim ratom i Bitkom za Vukovar. Na tamošnjem edukativnom kvizu Mislav Sopić predstavljao je OŠ „Petar Zrinski“ i zauzeo drugo mjesto. Uskoro slijedi tradicionalna Večer matematike koja je zabavna i za učenike, ali i roditelje. Kraj prvog obrazovnog razdoblja i opet će pripasti mladim planinarima koji se nakon pohoda na Pohorje, Kalnik i Okić spremaju na dvodnevno zimovanje na Psunj.