OŠ GROFA JANKA DRAŠKOVIĆA KLENOVNIK Nastoje prkositi vremenu u kojem se nalaze

J.Š./Varaždinske vijesti | 4.1.2021. u 08:37h | Objavljeno u Društvo

- S nostalgijom gledam fotografiju od Dana škole dok je korona virus bio još daleko od nas i razigrane male folklorašice pred prepunom dvoranom - započeo je izlaganje o radu i aktivnostima u proteklih godinu dana u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića Klenovnik, ravnatelj Mijo Barišić. Iako je korona kriza uveliko onemogućila rad u školama ipak on nije stao i svi zajedno u ovoj školi, i učenici i djelatnici, nastoje prkositi vremenu u kojem se nalaze.

Zaredali se uspjesi

- Prvi kvartal ove godine je za naše učenike na natjecanjima bio vrlo uspješan. Tako su recimo na županijskom natjecanju iz šaha naše učenice: Petra Oreški, Marija Magdalena Kolarek, Maja Bunić i Lucija Oreški osvojile 2. mjesto. Njihov mentor je bio Josip Polančec. Na županijskom natjecanju u badmintonu ženska ekipa škole je osvojila 1. mjesto, a predstavljale su je: Dora Rogina, Tea Čorko, Nikolina Leskovar i Tina Pintarić pod vodstvom učiteljice TZK Josipe Polančec Štimec. One su županiju predstavljale na Državnom natjecanju u Zadru. Početkom ožujka, a prije uvođenja online nastave škola je bila domaćin međuopćinskog natjecanja učenika iz prve pomoći na kojem je školska ekipa osvojila 1. mjesto u sastavu: Paulina Golub, Petra Blaško, Marta Gladović, Lana Gladović i Nikola Lukavski. Njihova mentorica je bila Mateja Smiljanec - nabraja ravnatelj. Učenici ove škole redovito su uspješni i na smotrama Lidrana pa su tako ove godine plasman na županijsko natjecanje Lidrano izborile: Petra Blaško svojim monologom „Priča o gradu“ Siniše Glavaševića, Emili Jamnić svojim novinarskim radom i Marta Janžek kao urednica školskog lista Klen. Njihove mentorice su: Marina Stolnik i Anita Husnjak.

- Naši učenici već godinama uspješno nastupaju na županijskom natjecanju „Čitanjem do zvijezda“ tako je i ove godine učenica Emili Jamnić osvojila 1. mjesto u izradi plakata, a njene mentorice su bile: Maja Burek i Dragana Belščak. Na 8. festivalu “Djeca pjevaju” nastupile su i naše učenice Paola Lukavski i Petra Blaško. One su u duetu izvele pjesmu “Dignimo svoj glas”, a plasman na festival izborile su pobjedom na karaokama koje se održavaju u povodu Dana škole. Na festivalu koji ima međunarodni karakter nastupilo je 25 izvođača, a naše učenice su osvojile 3. mjesto - dodaje ravnatelj.

Spremni i organizirani

Kaže i da je kroz ljetne praznike u školi bilo živo jer su se izvodili radovi na proširenju i opremanju školske kuhinje i blagaonice. Sredstva za ove radove, 230.000 kuna, koji su trajali tijekom 7. i 8. mjeseca je osigurala županija, a osim tih radova radilo se i na premještanju zbornice i knjižnice u druge prostorije tako da je i tehničko osoblje imalo pune ruke posla. Tako je početkom škole u rujnu u novom ruhu zablistala ne samo kuhinja i blagaonica nego i knjižnica i zbornica, a uređen je i kabinet za hrvatski jezik.

- Početak nove školske godine smo dočekali spremni i organizirani prema epidemiološkim preporukama. Prije prelaska viših razreda na online nastavu smo na Vijeću učitelja u studenom donijeli pravila ponašanja na nastavi na daljinu i detaljno razradili model izvođenja iste. Tako da sada naši učenici prate nastavu putem interneta, ali u realnom vremenu i prema postojećem rasporedu sati. Školski sat smo skratili na 30 minuta, a pauze između sati povećali na 10 minuta i veliki odmor na pola sata tako da 7. sat završi u 12:50 sati. Ovo se pokazalo kao dobar model jer su učenici redovito na nastavi i imaju dojam kao da su u školi jer im se svaki učitelj na početku sata u tih 30-ak minuta obrati putem video poziva, evidentira da li su svi nazočni i imaju li svi pristup internetu te izloži i dogovori najvažnije stvari za taj sat, a učitelji pak nisu rastrgani cijeli dan stojeći na raspolaganju učenicima koji u pravilu nisu redovito izvršavali svoje zadaće. Na ovaj način i učenicima je lakše jer odrade svoju nastavu u realnom vremenu kao da su u školi, a roditelji također imaju određenu sigurnost da su im djeca na nastavi u vrijeme kad bi trebali biti u školi - zaključuje ravnatelj Barišić sretan i ponosan da su na vrijeme poduzeli prave korake kako bi nastava na daljinu bila učinkovitija i lakša za podnijeti nego u proljeće kad se sve manje-više odvijalo stihijski i kad su svi bili nezadovoljni.

Označeno u