OŠ BREZNIČKI HUM Domaćini edukacije o pozitivnoj klimi u školi i nenasilju "Sretno dijete"

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

Tridesetak djelatnika obrazovno-odgojnih ustanova iz županije jučer i danas sudjeluje na edukaciji u OŠ Breznički Hum gdje se održava prvi seminar u sklopu projekta "Sretno dijete – program obrazovanja za socijalni i osobni razvoj djece, mladih i učitelja u sredinama s manje mogućnosti".

Projekt „Sretno dijete“ provodi Forum za slobodu odgoja u partnerstvu sa školama i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, a cilj mu je sustavno i dugoročno razvijati socijalne i emocionalne kompetencije djece, naročito u području komunikacije, odnosa i prevencije nasilja kao i unaprijediti kompetencije učitelja i stručnih suradnika za poticanje osobnog i socijalnog razvoja djece.

- Želimo utjecati na stvaranje pozitivne atmosfere u školi gdje se učitelji i djeca osjećaju kompetentni u onom dijelu osobnih odnosa, komunikacije, prohvaćanja različitosti, rješavanja svojih sukoba i problema na nenasilan način. Želimo pomoći učiteljima da se osjećaju što uspješnije i kompetentnije, na području odnosa s učenicima i prepoznavanja eventualnih poteškoća koje pojedini učenici imaju i kako im pružiti podršku. U jednom širem smislu govorimo o mentalnom zdravlju u školama, koje ne bi trebalo biti prepušteno samo stručnom suradniku koji radi na prepoznavanju problema već da svaki razrednik i učitelj uoči kojoj djeci je potrebna dodatna pomoć – kaže voditeljica projekta je Ana Munivrana, dodajući da se želi stvoriti u razredu poticajan odnos i da se djeca osjećaju sretna, uspješna, zadovoljna kako bi mogla ostvariti puni potencija.

Projekt traje godinu dana i naglasak je na suradnji učitelja i malih vršnjačkih mentora koji zajednički provode razvojni program u školi. Tijekom projekta odabrani učitelji i učenici u devet škola iz pet županija proći će programe obuke i preuzeti komplet edukacijskog materijala uz pomoć kojih će osmisliti radionice za veći broj učenika škola.

- Iako možemo reći da nemamo potrebe za suzbijanjem nasilja u školi i možemo reći da smo dosta mirna škola, ipak je ovo jedan vid prevencije. Slične se edukacije ne dobivaju na redovnim seminarima i edukacijama stoga smo se odlučili uključili u ovaj projekt. Smatramo da u svakoj sredini postoji neko dijete koje je socijalno osjetljivo. Edukacija će usmjeriti djelatnike u našem obrazovnom sustavu na rješavanje problema, a već smo se i prije uvjerili, sudjelujući na projektima sa stranim partnerima da se vani radi više po tom pitanju - rekla je ravnateljica OŠ Breznički Hum, Vesna Ivančan, dodajući da su se uvjerili kako neke škole imaju i prostor za meditaciju što ih je očaralo pa bi željeli slično u budućnosti imati i u svojoj školi.

Projekt: „Sretno dijete“ – program obrazovanja za socijalni i osobni razvoj djece, mladih i učitelja u sredinama s manje mogućnosti“ odobren je od Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.666 kuna. Projekt je upravo započeo i provodit će se do 31. kolovoza, a partneri projekta su osam škola u pet županija i pet jedinica lokalne samouprave. Uz Forum za slobodu odgoja koji je nositelj projekta, partneri su: Karlovačka županija, Varaždinska županija, Grad Lepoglava, Grad Novska, Općina Babina Greda, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin, Osnovna škola Breznički Hum, Srednja škola Novsk, Osnovna škola „Mijat Stojanović”, Babina Greda, Tehnička škola Nikole Tesle, Vukovar, Srednja škola Bartola Kašića, Grubišno Polje, Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar, II. osnovna škola Bjelovar.