Od jeseni zdraviji jelovnik i u Osnovnoj školi Visoko

| 13.6.2017. u 08:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon varaždinske V. osnovne škole i Osnovna škola Visoko od jeseni uvodi zdraviji jelovnik učenicima.

- Već dulje vrijeme promišljamo kako osigurati što kvalitetniju prehranu naših učenika. Stoga smo objeručke prihvatili pilot projekt, tim više što je naišao na dobar prijem među učenicima - ističe ravnateljica OŠ Visoko, Nada Horvat, koja napominje da je zdrava prehrana područje o kojem učenici uče i kroz redovni nastavni plan i program pojedinih predmeta, no često to ostaje samo na razini informacija, bez primjene u praksi.

- Nacionalne smjernice, kao i normativi za prehranu učenika u osnovnim školama Ministarstva zdravstva, vrlo jasno određuju smjer kako treba izgledati prehrana učenika osnovnoškolskog uzrasta. No, činjenica jest da je dosta zahtjevno uskladiti potrebu za pravilnom prehranom, opremu školske kuhinje, ukus učenika i financijske mogućnosti roditelja - upozorava ravnateljica Horvat, naglašavajući da će pokušati zadovoljiti sve strane, uz cijenu koja će biti roditeljima prihvatljiva.

Da bi se omogućilo uvođenje zdravog jelovnika, odnosno zdrava prehrana ne bi ostala „mrtvo slovo na papiru“, pobrinuli su se nutricionisti Anita Car i Davor Hostić iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole. Oni su osmislili pilot projekt kojim će se izmijeniti prehrambene navike djece te uvesti nove, energetski i nutritivno izbalansirane jelovnike.

Već su provedene edukacije učenika nižih i viših razred, kao i roditelja nižih i viših razreda u sklopu koji im je ukazano na osnovnu problematiku vezanu uz neredovitu i neadekvatnu prehranu djece. Poseban naglasak stavljen je na pozitivne čimbenike koje se javljaju kao posljedica izmijene postojećih jelovnika.

Nakon edukacija, održane su radionice na kojima su učenici imali priliku izraditi zdrave obroke poput „energetskog smoothie-a“, „vesele zobene kaše“, „ fantazije od banane“ te „zdravog cheescake-a“.

Budući da je povratna informacija bila pozitivna, od jeseni će se zdravi jelovnici uvesti u visočku školu.

- Promijene se ne događaju preko noći i važna je dobra suradnja na relaciji roditelj- djelatnici- nutricionisti, uz naglasak na uključenost učenika u kreiranje jelovnika - složili su se nutricionisti Car i Hostić.

Ravnateljica Horvat ukazuje da škola uređuje školski vrt i povrtnjak pa već sada djeca ono što uzgoje konzumiraju u školi. Također za pripremu pojedinih jela svakako će im trebati neki novi uređaji, poput sjeckalice povrća, sokovnika i drugo pa će to biti sljedeće u što će uložiti.

- Škola je odgojna i obrazovna ustanova, stoga je na nama odgovornost da mi budemo ti koji će stvarati kod djece naviku odgovorne i pravilne prehrane - zaključila je ravnateljica te napomenula da je to razlog zašto su se upustili u ovaj projekt.