Objavljene rang-liste za upis na visoka učilišta u jesenskom upisnom roku Foto: ilustracija / Pixabay

Objavljene rang-liste za upis na visoka učilišta u jesenskom upisnom roku

Varaždinske vijesti | 17.9.2019. u 16:49h | Objavljeno u Društvo

Konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj u jesenskom upisnom roku za akademsku godinu 2019./2020. objavljene su na mrežnoj stranici www.postani-student.hr u utorak 17. rujna.

Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo ‭16.462‬ upisna mjesta, što je povećanje za 20 posto u odnosu na jesenski rok 2018. godine. Za preostala upisna mjesta u jesenskom se roku prijavilo 7.924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata.

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima najpoželjniji su bili: Studij Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu; Studij Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku; te Studij Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prema broju prijava prvih izbora, najtraženiji su bili: Studij Pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Studij Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu; te Studij Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku za ulazak u svijet visokog obrazovanja natjecalo se 33.257 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 24.048.