Obilježavanje 180. godina rada OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet pomaknuto za jesen, no obilježeno i online Foto: OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet

Obilježavanje 180. godina rada OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet pomaknuto za jesen, no obilježeno i online

VV | 2.5.2020. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

- Veliku obljetnicu naše škole, 180. godina rada, svečano ćemo proslaviti ujesen. Nadamo se da će se do tada normalizirati rad škola - najavila je ravnateljica OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet Mirjana Kučar.

OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet spada među najstarije pučke škole u Hrvatskoj. Njeni počeci sežu u 17. stoljeće kada je djelovala kao jednogodišnja škola pri mjesnoj župi. Godine 1840. sagrađena je prva zidana školska zgrada koja i danas krasi središte Jalžabeta. Zanimljivo je što je jalžabetska škola kroz povijest je promijenila tri lokacije, nazive, mnoge učitelje, kurikulume, a od početka do danas čak sedam država. Godine 1991. vraćeno joj je staro ime, po junaku Petru Zrinskom. Datum njegove smrti, 30. travnja, obilježava se kao Dan škole. Iako je svečanost pomaknuta za jesen, prigodni poklon školi uz veliku obljetnicu stigao je od njenog učitelja likovne kulture Darwina Butkovića. Poznati varaždinski umjetnik izradio je bistu grofa Petra Zrinskog koja će krasiti školski park.
Ravnateljica Kučar ističe kako su u ovoj slavljeničkoj godini krenuli s radovima na obnovi škole i podizanju kvalitete radnog prostora.

- Uređen je školski park te smo zasadili više ukrasnih stablašica. Uz pomoć Varaždinske županije obnovit će se spomenik NOB-i u parku. Krenuli smo i s nabavkom nastavnih pomagala, uz pomoć Općine Jalžabet postavili smo pametnu ploču za nastavu matematike te su nabavljena žičana glazbala za školsku tamburašku grupu - istaknula je.

Kao i sve ostale škole u Hrvatskoj, i OŠ "Petar Zrinski" Jalžabet u vrijeme epidemije koronavirusom radi online.

- Reakcije su dobre, a u školi imamo i odlične informatičare, a dokaz tome su i rezultati na Županijskom natjecanju iz informatike. Imamo i odlične sportaše, geografe, matematičare, prometnu grupu i tim iz Građanskog odgoja, pa mi je žao da se druga natjecanja nisu održala - istaknula je ravnateljica Kučar.
Iako se zbog epidemije koronavirusa svečanost neće održati u ljeto, učenici su se odazvali Literarno-likovnom natječaju "Škola – to smo mi“ u online verziji te su slali svoje likovne radove i sastavke o školi. Najboljima crtačima pokazali su se Nika Vuković i Lovro Vuhinec, dok su Katja Šmrček i Nika Sajko bile najbolje u literarnom izražavanju. Kao posebno iznenađenje, za Dan škole trebala je nastupiti Nika Jerebič, učenica trećeg razreda Područne škole Kelemen. Nedavno je objavila svoju prvu pjesmu "Hvala“.