Nastava na daljinu: kako se snalaze i koji su problemi pitali smo ravnatelje nekih varaždinskih srednjih škola Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nastava na daljinu: kako se snalaze i koji su problemi pitali smo ravnatelje nekih varaždinskih srednjih škola

IHR/Varaždinske vijesti | 18.3.2020. u 19:58h | Objavljeno u Društvo

- Kod nas se nastava zasad provodi bez problema. Već u petak smo imali sjednicu Nastavničkog vijeća, svi su nastavnici otvorili virtualne razrede i predmete, a imamo i virtualnu zbornicu u kojoj je prilično živahno. Osim toga, putem Školske televizije snimamo materijale za naše učenike – otkrio je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin.

Zbog aktualne situacije s koronavirusom u Hrvatskoj, sve škole u Hrvatskoj, pa tako i one u Varaždinskoj županiji organizirale su nastavu na daljinu. Iako problema ima, u jednim školama više, a u drugima manje, ravnatelj Kos ističe da zasad sve ide prema planu.

- Mi koristimo Google Classroom i to se pokazalo dobro jer je sustav vrlo jednostavan i nemamo problema oko rada – rekao je Kos.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole ističe kako su se sustavi za on line učenje i dosad koristili u nastavi, a novonastala situacija je sve prisilila da ih koriste.

- Svi naši nastavnici objavljuju materijale, video objave, a učenici na temelju toga imaju aktivnosti: moraju naučiti gradivo, napisati ili predati što naprave. Njihov rad se prati i doista mogu reći da kod nas sve dobro funkcionira – rekao je Kos.

I u Drugoj gimnaziji Varaždin sve dobro funkcionira, a s pripremom nastave na daljinu također su počeli na vrijeme.

- Još prošli četvrtak počeli smo s organizacijom. Formirane su virtualne učionice, a naša škola koristi Loomen, kojeg smo testirali već u petak. Virtualne učionice su već u nedjelju bile pune materijala, a kad se krenulo u ponedjeljak i kad se dogodio kolaps sustava, nismo se obazirali: imali smo razrađeni sistem. Činjenica jest da sustav tijekom jutra pada, ali svi međusobno komuniciramo i dogovaramo te uspijevamo sve odraditi i napraviti – rekla je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Spomenula je kako je ministrica rekla da u ovom periodu nema ocjenjivanja, nego samo praćenja i vrednovanja rada premda su u toj srednjoškolskoj ustanovi pojedini učenici izrazito aktivni i pitaju zašto ih se ne ocjenjuje.
- Neka ne brinu jer mi ih pratimo cijelo ovo razdoblje i njihov rad koji će biti adekvatno i nagrađen. I učenici i svi djelatnici pokazuju visoku razinu savjesnog rada – rekla je.

U toj školi napravili su i strateški plan u slučaju da ovakva situacija potraje dulje od dva tjedna.

- Ekipirali smo se i napravili strateški plan kako ćemo pružati pedagoško-psihološku podršku učenicima i nastavnicima. Jer, u ovoj specifičnoj situaciji nije samo stvar u tome da se dobro i kvalitetno odradi nastava. Riječ je o situaciji gdje ćemo pružati učenicima savjete kako organizirati učenje i slobodno vrijeme, a ako se učenik nađe u problemu po pitanju učenja, nerazumijevanja ili nekih konfliktnih situacija, mi smo apsolutno na raspolaganju 24 sata kroz različite komunikacijske kanale. Ako sustav "zašteka", uvijek su tu e-mailovi – rekla je Grđan.

U Srednjoj strukovnoj školi koriste sve što mogu kako bi osigurali učenicima sve potrebno za on line nastavu.

- Za ostvarivanje nastave na daljinu naša škola koristi sustav Microsoft Teams, koristimo i Viber, Whats app, e-mailove, sve kako bismo osigurali materijale i učenicima omogućili nastavu na daljinu jer bilo je problema s prijavljivanjem u sustav. Manje koristimo video sadržaje, jer zauzimaju puno prostora. Djeca uglavnom dobivaju zadatke koje rješavaju, a vidimo da su aktivni od šest ujutro do 23 sata navečer. Iskreno, očekivao sam da bude puno teže nego što jest – priznao nam je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Problema s prijavama u sustav imala je i Strojarska i prometna škola Varaždin, koja također koristi sustav Microsoft Teams.

- Sustav je preopterećen i bilo je poteškoća s prijavama i stavljanjem materijala, no naši nastavnici uvijek pronađu način kako da dođu do učenika – rekao je ravnatelj te varaždinske srednje škole Milan Žunar.

S obzirom na to da je riječ o školi u kojoj učenici u dosta zanimanja imaju i praktičnu nastavu, koja se zbog aktualne situacije sada ne održava. No  u toj su se školi snašli i po tom pitanju.

- Svi naši učenici koji polaze praktičnu nastavu u školi ili kod poslodavaca ostaju kod kuće i to je vrlo ozbiljan problem. No, mi smo se i tu organizirali, pa tako nastavnici koji izvode praktičnu nastavu rade određeni dio koji je moguć on line. Tako učenicima šalju određene zadatke gdje oni moraju, primjerice, razraditi određenu tehnologiju ili napisati pripremu za neki posao. I u praktičnoj nastavi postoje područja koja se mogu odraditi on line. Ako bi došlo do toga da određene tvrtke ne mogu nastaviti obavljati praksu svojih učenika zbog gospodarskih teškoća uzrokovanih situacijom s koronavirusom, što će po mojem mišljenju biti neizbježno, učenici se ne moraju brinuti: mi smo ih spremni primiti na praksu u školsku radionicu koja je dobro opremljena, kada se situacija stabilizira. Sada je najvažnije da se svi odgovorno ponašamo i pridržavamo svih preporuka koje daje Stožer Civilne zaštite – poručio je.