Naši studenti na praksi u Huaweiju: oduševile ih 5G tehnologjie, žale samo što Kinu nisu doživjeli uživo! Foto: Ilustacija

Naši studenti na praksi u Huaweiju: oduševile ih 5G tehnologjie, žale samo što Kinu nisu doživjeli uživo!

IHR/Varaždinske vijesti | 7.12.2020. u 16:15h | Objavljeno u Društvo

- Nadamo se da ćemo imati priliku jednom Kinu doživjeti uživo – složili su se studenti Marko Hranić, Leon Trakoštanec i Anabela Pranjić iz Varaždinske županije nakon uspješno odrađenog projekta “Seeds for the future Sky“, kojeg organizira svjetski poznata tvrtka Huawei Technologies. Osim njih, u projektu koji je trajao od 16. listopada do 20. studenog, ove je godine sudjelovalo još 15 studenata iz Hrvatske, a zbog pandemije koronavirusa studenti ove godine nisu mogli otputovati u Kinu, već su projekt odradili online.

Stjecanje novih iskustva, znanja, ali i zanimljiva kultura zemlje s dalekog istoka bili su glavni razlozi koje su studente motivirali da se prijave na natječaj, a iako je projekt održan online, svi su se složili kako je sve bilo odlično organizirano.

- Nakon svakog tečaja imali smo završni ispit koji smo morali položiti jer bez uspješno položenog završnog ispita ne bi dobili diplomu o uspješnom završetku programa “Seeds for the Future Sky”. Na izboru smo imali i mnogo dodatnih tečajeva, a po uspješno završenom programu svi smo zaprimili diplome i majice, a šest najboljih je osvojilo i nagradu Huawei band – ispričao je Leon Trakoštanec, student druge godine sveučilišnog diplomskog studija Primijenjeno računarstvo na Sveučilištu u Dubrovniku.

Student treće godine preddiplomskog studija Informacijski sustavi na FOI-ju Marko Hranić kaže kako su se tijekom programa imali priliku upoznati s tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, duboko učenje te računarstvo u oblaku. Studenti su se upoznali i s programerskim paketima koje Huawei nudi za izradu aplikacija za HUAWEI AppGallery.
- Najupečatljivija su mi bila predavanja iz mreža pete generacije te sam iz toga najviše naučio jer sam iz tog područja imao i najmanje znanja budući da je to najnovija tehnologija koja još nije obuhvaćena većinom studijskih programa. Bilo mi je i iznenađujuće koliko dobro su posloženi programerski paketi za izradu mobilnih aplikacija za HUAWEI AppGallery – rekao je Trakoštanec.

Studentica Anabela Pranjić ističe da je iznimno zadovoljna stečenim znanjem o izravnoj primjeni IKT tehnologije u poslovanju, najnaprednijim tehnologijama budućnosti poput 5G, AI i cloud tehnologije te radu i životu u Kini.

- Huawei je svjetski poznata tvrtka te je nama studentima već samo sudjelovanje u programu jedinstvena prilika za stjecanje znanja od vodećih stručnjaka u IT industriji. Usvojena znanja bih mogla primijeniti u daljnjem razvoju programskih proizvoda s naprednijom tehnologijom te analizi novih poslovnih ideja i korisničkih zahtjeva – otkrila je Pranjić.

Više pročitajte u novom broju Varaždinca...

Označeno u