Najljepši školski vrtovi: Dječji vrtić Bajka najljepši je vrtić u Hrvatskoj! Foto: Hrvatska radiotelevizija

Najljepši školski vrtovi: Dječji vrtić Bajka najljepši je vrtić u Hrvatskoj!

Varaždinske vijesti/HRT | 24.11.2018. u 10:35h | Objavljeno u Društvo

Na HRT-u su dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u Hrvatskoj. Zlatnu povelju HRT-a dobila je Osnovna škola Lipik , a nagrade u ostalim kategorijama odlaze u Varaždin, Ivanovec, Split, Brestovec Orehovički i Bakovčicu.

Ekološko-obrazovni projekt Najljepši školski vrtovi Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora. Pokroviteljica je ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Uz nazočnost predstavnika ministarstava koje podupiru projekt, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Lipik. Nagradu je uručio ravnatelj Poslovne jedinice program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić. Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Bajka iz Varaždina.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je splitska Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku.

Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u Osnovnu školu Ivanovec. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Braća Radić Koprivnica - Područna škola Bakovčica.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim sudionicima u projektu. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000 kuna, drugonagrađeni od 5.000 kuna, a trećenagrađeni od 3.000 kuna.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

- Prolazeći Hrvatskom i opet smo se uvjerili koliko je naša zemlja geografski i biološki bogata, što prepoznaju i svi sudionici ovoga projekta kojih je svake godine sve više. Zelene teme sve više dominiraju, a posebno nas veseli kad se one lijepo uklope u nastavni proces i kad djeca stvaraju i uče o ljepotama prirode na primjerima. Zahvaljujemo svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima , i, naravno, djeci koja nam svaki put izmame veliki osmijeh na lice kad vidimo s kojom radošću upijaju praktična znanja - ističe voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

Redateljica je projekta Vesna Švec Hercigonja, a producent Robert Flojhar.

Osim nagrada djecu je na svečanosti razveselio i sastav Scifidelity Orchestra te Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda koji se pobrinuo za vedar ugođaj. Voditelji svečanosti dodjele nagrada bili su Daniela Trbović i Davor Meštrović.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu će dodjelu nagrada moći pogledati u nedjelju 2. prosinca na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) s početkom u 12 sati.

I Prvi program Hrvatskoga radija u svojoj će emisiji "Slušaj kako zemlja diše" u petak 30. studenoga u 10.05 sati emitirati reportažu snimljenu na završnoj svečanosti proglašenja pobjednika Najljepših školskih vrtova u RH za 2018. godinu. Urednica je emisije Roberta Jakša Bonačić.