Na provjeru idu i znanstveni radovi: softvere za provjeru autentičnosti koristit će i FOI Foto: Ilustracija/Pixabay

Na provjeru idu i znanstveni radovi: softvere za provjeru autentičnosti koristit će i FOI

IHR/Varaždinske vijesti | 8.2.2020. u 19:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nastavlja se borba s lažnim diplomama i svjedodžbama u školama, ali i fakultetima. Nakon što je u siječnju objavljeno kako je pronađeno 35 lažnih diploma i svjedodžbi u školama, u manje od mjesec dana pronađeno je još 11 nevjerodostojnih isprava, piše portal srednja.hr

No borba s lažnim diplomama se nastavlja i na drugim područjima, pa će se tako uz pomoć novih softvera koji su kupljeni provjeravati i znanstveni radovi. 

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja je s oko 1,9 milijuna kuna financiralo nabavu licencija za korištenje softvera za provjeru autentičnosti, koje će u prvoj godini koristiti 72 visoka učilišta u Hrvatskoj, a među njima i FOI. Odabrani su softveri PlagScan i Turnitin, koje je Sveučilišni računski centar Srce ocijenio kao značajne alate koji će omogućiti unaprjeđenje kvalitete u visokom obrazovanju i obrazovanju općenito te pridonijeti jačanju prakse etičnosti. Navedene licencije nabavljene su za potrebe javnih visokih učilišta RH, a nabavu je provelo Srce, a prethodile su joj detaljne analize softvera za provjeru autentičnosti dostupne na tržištu - objavljeno je na internet stranicama FOI-ja.

Označeno u