Na intekulturalnom druženju u Međimurju sudjelovalo 26 Španjolaca i Nizozemaca

VV | 16.8.2017. u 13:05h | Objavljeno u Društvo

Grupa mladih Međimuraca okupljena oko Centra za mlade Čakovec u ljeto 2016. godine sudjelovala je na desetodnevnoj međunarodnoj razmjeni mladih u Nizozemskoj na projektu na kojemu su, osim Hrvata i Nizozemaca, sudjelovali i mladi iz Španjolske.

Prepuni dojmova, mladi su napisali projekt međunarodne razmjene te ga prijavili na program EU Erasmus+ naziva “Explore, Connect and Coach” ( Istraži, poveži se i poduči ) kojeg su u periodu od 31. srpnja do 7. kolovoza ove godine odlučili realizirati upravo u Međimurju. Tom prigodom župan Međimurske županije Matija Posavec ih je posjetio u prostorijama CEZAM-a u Starom Hrastu.

U projektu koji zajednički provode CEZAM, španjolska udruga mladih EKHI i nizozemska udruga mladih IPA sudjelovalo je 26-ero Nizozemaca i Španjolaca koji su upoznavali znamenitosti, povijest i kulturu Međimurja, a sve kroz proces istraživanja, učenja te međusobnog povezivanja i suradnje. Kulturološke sličnosti i razlike, razmjenjivanje iskustva, prenošenje znanja te zajednički brainstorming, zasigurno je rezultirao novim idejama i suradnjom u godinama koje slijede.

Međimurski župan dao je podršku ovakvim i sličnim projektima koji se provode te koji će se i ubuduće odvijati kroz program Erasmusa i međusobne europske suradnje mladih. Uz ugodno poslijepodnevno druženje s Posavcem, mladi Europljani prenijeli su svoje dosadašnje utiske te pokazali svoje znanje hrvatskog jezika kojeg su stekli kroz edukaciju i druženje.

Susret je zaokružen zajedničkom fotografijom i obećanjem da se u Međimurje zasigurno vraćaju.

Erasmus foto 1

Erasmus foto 9

Erasmus foto 4

Erasmus foto 6