Na GIMNAtechu predstavljena zanimanja budućnosti

N.P. | 1.6.2017. u 18:27h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U višenamjenskoj dvorani Prve gimnazije Varaždin u četvrtak 1. lipnja, održao se GIMNAtech. Radi se o konferenciji koju je organizirao Savjet mladih Varaždinske županije s ciljem upoznavanja mladih sa zanimanjima budućnosti, novim tehnologijama, metodikama prilagođavanja tehnološkom napretku i budućim vještinama koje će biti potrebne na tržištu rada.

- GIMNAtech se odnosi na zanimanja budućnosti, novitete koji će tek doći, noviteti koji već danas postoje i koriste se u našem svakodnevnom životu – navodi Petra Međimurec, glavni organizator eventa.

U središtu GIMNAtech-a nalazi se 4. industrijska revolucija, development, virtualna stvarnost, digitalna transformacija, IOT i Big data što je i razlog organizacije jedan takvog događaja. IOT, Big data i robotika su potencijali koje se moraju iskoristiti, a da bi ih se iskoristilo, moraju se proizvesti stručnjaci za te tehnologije i krenuti sa specijaliziranim obrazovanjem mladih.

Prisutni su tako mogli odslušati predavanje Petre Međimurec koja je govorila o zanimanjima budućnosti i što će se sve očekivati od radnika u budućnosti.
-Vještine budućnosti koje će se najviše tražiti su kreativnost, multidisciplinarno povezivanje sadržaja, podataka, informacija, kritičko razmišljanje, računalni način razmišljanja, stoga se mladi već danas moraju obrazovati za zanimanja koja ne postoje - zaključila je Petra.

Ispod smo europskog tehnologijskog prosjeka, tek uvodimo sustav STEM obrazovanja i samo smo zagrebli površinu ovog enormnog procesa društvenih i poslovnih promjena, te su zbog toga na GIMNAtechu predavanja održali predstavnici nekih od najboljih tvrtki u Hrvatskoj koje se bave onime o čemu će se u Hrvatskoj tek kasnije pričati.

O novitetima koji dolaze iz svijeta robotike predavao je Željko Posavec, poznat mlađim generacijama preko osvojenih medalja u Hrvatskoj i svijetu u robotici. Adis Mustedanagić, predstavnik tvrtke Infinum, predavao je o tehnološkim specifičnostima i mobile developmentu, a Iva Glavinić, iz tvrtke Mediatoolkit, pokazala je kako praćenje medija, informacija i njihova obrada može pomoći u poboljšanju rada, pristupu klijentima i razvoju proizvoda.

Za praktične stvari bio je zadužen Robert Majhen iz Lucere, lokalne tvrtke iz Ludbrega, koji je mladima predstavio virtualnu stvarnost i njene mogućnosti u praktičnoj primjeni.