Miroslav Škoro novi suradnik na Sveučilištu Sjever u Varaždinu Foto: VV arhiva / Sveučilište Sjever

Miroslav Škoro novi suradnik na Sveučilištu Sjever u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Glazbenik dr. sc. Miroslav Škoro, jedan od najobrazovanijih osoba na hrvatskoga glazbenoj sceni, postao je suradnik na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin.

- Velika mi je čast što sam dobio ovu priliku i zahvaljujem Sveučilištu Sjever na pozivu. Obrazujući se cijeli život u različitim školama, u raznim zemljama, pa i kontinentima, zaključio sam da je naš sustav obrazovanja počesto postavljen na način koji je pomalo neobičan i staromodan. Mnogo je teoretiziranja i učenja napamet, a premalo prakse i usvajanja znanja s razumijevanjem. Za mene je neuspjeh učenika poraz učitelja. Iako se nisam školovao do razine na kojoj sam sada želeći raditi u obrazovnom sustavu, mislim da svojim iskustvom i usvojenim znanjima i vještinama mogu pomoći budućim učenicima da napuste školske klupe s usvojenim praktičnim i aplikabilnim znanjima – istaknuo je dr. sc. Miroslav Škoro koji trenutačno ima pune ruke posla jer uz brojne obaveze nastupa i u HTV-ovu showu „Zvijezde pjevaju“ kao jedan od članova žirija.

sveuciliste_sjever_-_Miroslav_Skoro.jpg

I na Sveučilištu Sjever ne kriju zadovoljstvo što će njihovi studenti imati mogućnost iz prve ruke učiti od iskusnoga glazbenika, koji godinama vodi i uspješnu poslovnu karijeru - od generalnog direktora izdavačkih kuća do konzula Republike Hrvatske, a u novije vrijeme i vinara.

- Sveučilište Sjever se ubrzano razvija. Uvedeni su novi studijski programi u različitim područjima znanosti. Na Odjelu za ekonomiju, uz preddiplomski stručni studij Poslovne ekonomije sa smjerovima Međunarodna trgovina i Turizam, pokrenuli smo ove godine specijalistički poslijediplomski studij Poduzetništvo i EU fondovi. Cijeneći iznimno profesionalno, tako i znanstveno iskustvo dr. sc. Miroslava Škore – u umjetnosti, poduzetništvu i industriji zabave te specifičan istraživački interes u području prava intelektualnog vlasništva, što je u globaliziranom svijetu temelj rasta gospodarstva, uvjereni smo da će dr. sc. Miroslav Škoro obogatiti Odjel za ekonomiju te bogata iskustva i znanja dugo prenositi generacijama studenata na Sveučilištu Sjever – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever, gdje upravo traju upisi na diplomske studije Poslovna ekonomija i Odnosi s javnostima u Sveučilišnom centru Varaždin.

sveuciliste_sjever_-_Ante_Roncevic.jpg

Dodao je kako će u novoj ekonomiji preživjeti samo oni koji budu znali ostati ukorak s novim tehnološkim, društvenim i ekonomskim trendovima i koji će tome znati prilagoditi svoje poslovanje, a upravo zato na Sveučilištu Sjever diplomski studiji prilagođeni su zahtjevima stalnog usavršavanja i cjeloživotnog učenja koje pred nas postavlja 21. stoljeće.

Miroslav Škoro rođen je u Osijeku 1962. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom Osijeku. Diplomirao na Višoj građevinskoj školi Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Dvije godine studirao na Community Colledge of Allegheny County, SAD. Bio je polaznik prvog naraštaja Diplomatske akademije MVP-a RH. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku - smjer marketing. U prosincu 2017. godine obranio je doktorsku disertaciju Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Napisao je knjigu "Stoput bih isto ponovo: autobiografija", a od 1995. do 1997. godine obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj.

Sveučilište Sjever je najbrže rastuće sveučilište u Hrvatskoj. Nakon što su 2017. godine pokrenuti diplomski studiji Novinarstvo, Medijski dizajn, Ambalaža i Održiva mobilnost i logistika, prošle godine su u Koprivnici pokrenuta dva nova preddiplomska studijska programa - Prehrambena tehnologija i Tehnička i gospodarska logistika jer upravo takvi stručnjaci nedostaju u lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnoj razini. Uz programe u Koprivnici, Sveučilište je pokrenulo i nove studijske programe u Varaždinu; preddiplomske studije Fizioterapija i Mehatronika te diplomske Graditeljstvo, Multimedija, Sestrinstvo i Strojarstvo. Još jedna specifičnost Sveučilišta Sjever je u tome što, za razliku od svih ostalih javnih sveučilišta, ima najveći postotak studenata u deficitarnom STEM području pa su završeni studenti ovoga sveučilišta iznimno traženi.