Miroslav Huđek: U obrazovanju smo predvodnik u Hrvatskoj! Foto: Krešimir Đurić

Miroslav Huđek: U obrazovanju smo predvodnik u Hrvatskoj!

| 2.7.2018. u 15:26h | Objavljeno u Društvo

Učionica budućnosti, novoopremljena učionica tehničke kulture i Ispitni centar samo su neki uspješni projekti kojima Varaždinska županija u području obrazovanja kreira standard koji malo koja škola Hrvatske ima, a prihvaćen je u svijetu. Tako je i s Centrima izvrsnosti koji su, nakon što su proglašeni Europskom točkom, nedavno proglašeni Europskim centrom za darovite. Što ovo priznanje znači za Varaždinsku županiju, obrazovanje i same učenike, odnosno polaznike centara pitali smo Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Što je sve trebalo napraviti da ideja osnivanja Centara zaživi i dalje ima svoju budućnost?

Neuspjeh je uvijek ono čega se svi bojimo, a temelj svakog upravljanja je dovesti ideju do uspjeha tako da se ne ugrožava njezina stabilnost. Uvijek treba na umu imati ravnotežu koja garantira funkcionalnost. Tako je i s Centrima, a potvrdu da dobro radimo smo dobili iz Europskog udruženja za visoku sposobnost koje nas je nakon priznanja da smo Europska točka, proglasilo Europskim centrom.

Što to znači?

Proglašenjem da smo Europski centar za nas znači da ćemo raditi po modelu i po standardima Europskog udruženja za darovite, a kojih u svijetu ima samo 19. To znači da smo mi dvadeseti priznati i jedini u Hrvatskoj s tom titulom. Inače, u Hrvatskoj ima nekih 10-ak točaka za nadarene, ali niti jedna nema takav stupanj rada s nadarenima ili kako se kaže, djecom koja imaju visoku sposobnost i motiviranost za dodatnim radom, kao mi u Varaždinskoj županiji. Naš se program provodi već deset godina, naši Centri rade svaku subotu, 20 subota minimalno tijekom godine. Centre je prošle godine polazilo 820 učenika i učenica s kojima je radilo 122 mentora. Ono što se vidi jest činjenica da je svake godine interes sve veći i veći.

rsz_dsc_4710.jpg

Znači li ulazak u Europski centar i promjenu rada s nadarenima u našim Centrima?

Naš način rada prezentiran je u prijavi i odobren. Normalno da mi imamo svoje specifičnosti koje su upravo gestom da smo prihvaćeni u Europski centar dobile potvrdu izvrsnosti. Jedini smo u Hrvatskoj dobili to priznanje, a bilo je još pokušaja. Uz to, ovih 19 centara koji su proglašeni Europskim centrom rade pri sveučilištima, a varaždinski Centri su jedinstven primjer da i upravno tijelo kao naša mreža Centara izvrsnosti može postati Europski centar. U tome se vidi posebnost našeg uspjeha, odnosno da smo mi bez sveučilišta, ipak uspjeli. Za same učenike i polaznike priznanje predstavlja potvrdu da je Županija sposobna raditi s njima i postaviti ih u okvire koji su mjerljivi na svjetskoj razini. To znači da smo mi naše obrazovanje i rad s nadarenima stavili u okvire svjetskog standarda, a koji su verificirani kroz 19 drugih Centara koji djeluju u sklopu Europskog centra. Dakle, vi ne možete postati Europski centar ako ne zadovoljite standarde koji funkcioniraju na globalnoj razini.

Kakvi su općenito rezultati polaznika varaždinskih Centara na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima u odnosu na konkurenciju?

Prije, kada Centri nisu postojali, rad s nadarenim učenicima odvijao se po našim osnovnim i srednjim školama. Znači, radilo se na više lokacija gdje nisu bili isti ni pedagoški ni socijalni uvjeti, a to je zahtijevalo drugačiju organizaciju i određena poboljšanja. Prije desetak godina glavni nosioci izvrsnosti na raznim natjecanjima bile su zagrebačke gimnazije, posebno V. i XV. Gimnazija. Danas više nemate ni jedne hrvatske reprezentacije koja odlazi na svjetska natjecanja, a da nema člana iz Varaždinske županije, odnosno da nije član varaždinskog Centra izvrsnosti. Na tjednoj razini dobivate informacije o našim učenicima koji osvajaju bilo medalje na olimpijadama ili svjetskim natjecanjima. Za Varaždinsku županiju ova je godina rekordna jer imamo 19 državnih prvaka, a to se može mjeriti na razini Zagreba, dok Rijeka, Split i Osijek imaju toliko zajedno. Također, na Otvorenom američkom prvenstvu iz informatike Hrvatsku je zastupala jedino varaždinska Prva gimnazija. Nije bilo ni predstavnika iz Zagreba. Svi su polagano ispadali i iz toga se vidi naša stabilnost i kontinuiranost koja raste iz godine u godinu. Ono što je izuzetno bitno kod takvih procesa jest da se zadrži rezultat jer svi treniraju, svi napreduju i taj tempo moramo i mi držati. Cilj nam je jedino ići naprijed, ali i zadržavanje rezultata je uspjeh.

Cijeli intervju pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti