Ministar Fuchs odgovorio bivšoj ministrici Divjak: "Treba znati čitati" Foto: Ilustracija/Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministar Fuchs odgovorio bivšoj ministrici Divjak: "Treba znati čitati"

VV | 3.9.2020. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

 Nakon što je bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svojem Facebook profilu objavila kako ne može vjerovati što sve piše u Preporukama za održavanje nastave na visokim učilištima u razdoblju pandemije bolesti COVID-19 uz primjenu protuepidemijskih mjera, na to se odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice Vlade osvrnuo aktualni ministar Radovan Fuchs.

Izjavio je kako su naputci Ministarstva znanosti i obrazovanja u svezi s epidemiološkim okolnostima početka školske i akademske godine posve jasni i nedvosmisleni.

- Sve je realno što je napisano, treba znati čitati, a onda ćete vidjeti da unutra uredno piše da se primjenjuju epidemiološke mjere, od distance, pranja ruku, smanjivanja gužvi itd. - izjavio je ministar, piše Jutarnji list.

Dodao je kako u mjerama piše da su sveučilišta, fakulteti, visoke škole, veleučilišta, dužni sukladno svojim mogućnostima osigurati nastavu poštujući sve epidemiološke principe, ali i da je klasični oblik izvođenja nastave, lice u lice, puno bolji sa svih aspekata, od pedagoških do obrazovnih u smislu stjecanja novog znanja.

- Prema tome, ako to nije moguće, onda će fakulteti sukladno svojim autonomijama i odgovornošću organizirati nastavu, bilo u grupama, bilo koristeći sve moguće raspoložive mogućnosti - dodao je.
Upozorio je kako unatoč izvanrednoj situaciji, s obzirom na epidemiju kojoj svjedočimo, nije naprosto moguće čitav studij preko noći prebaciti na online nastavu, prije nego što je on akreditiran i dobio verifikacije od Nacionalnog vijeća i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

- Ne znam kako bi si netko mogao zamisliti da bi išao liječniku koji je studij medicine kompletno završio online, ili eventualno još i specijalizaciju, i polagao ispite online bez pacijenata i bez ikoga. Mislim da to nikom nije u interesu - poručio je Fuchs.

Označeno u