Međimurske škole spremne za novu školsku godinu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Međimurske škole spremne za novu školsku godinu Foto: Međimurska županija

U Domašincu je zaustavljen trend iseljavanja mladih, dok se u Strahoninec useljavaju obitelji i iz Austrije, uz kontinuirano građenje novih domova. Jedan od motiva je svakako ulaganje u obrazovanje, po kojem je apsolutni predvodnik Međimurska županija. I ove će godine izdvojiti značajna sredstva za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju svojih školskih objekata, a najveći dio radova koji se odvija upravo tijekom ljeta, obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

S ciljem da nova školska godina sve učenike diljem Međimurja dočeka u obnovljenim ili novim prostorima 4. rujna, dva tjedna ranije provjerio je stanje nekih od većih investicija, koje u 2017. godini u obrazovanju dosežu i 100 milijuna kuna.

Iskorištavanje europskih sredstava

- Osnivač smo preko 30 osnovnih škola diljem Međimurja i vodimo se obrazovnom politikom kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, stvaranja kvalitetnih uvjeta u infrastrukturi i najmodernijeg  standard, kako bi stvorili kraj visokoobrazovanih ljudi, ali i dali motivaciju za nastavak vrhunskih rezultata - rekao je međimurski župan nakon obilaska gradilišta osnovnih škola u Strahonincu, Orehovici, Prelogu, Domašincu i Goričanu zajedno vrijednih oko 20 milijuna kuna, na konferenciji u OŠ Domašinec.

- Županija je našim školarcima omogućila puno, kako u matičnoj, tako i Područnoj školi Dekanovec. Nakon što smo dobili igralište, ove godine imamo kompletnu izmijenjenu stolariju, a pripremamo dokumentaciju i za jednosmjensku nastavu - naglasila je Martina Kivač, ravnateljica OŠ Domašinec, škole koja broji 238 učenika, a za koju je dana inicijativa da u svom nazivu nosi ime Florijana Andrašeca.

- Ovakva investicijska ulaganja, uz sve one projekte koje provodi Županija uz Općinu, motiv su obiteljima da ostanu u svom kraju. Ovo je jedan kontinuitet radova, koji daje rezultate, mladi su nas napuštali i odlazili u susjedne zemlje, a ovime zaustavljamo taj trend i zaokružujemo našu priču u obrazovanju  - dodao je načelnik Mario Tomašek.

U uređenja i adaptacije međimurskih škola ove će se godine utrošiti više nego ikada, zbog kapitalnih projekata gradnje, odnosno završetka izgradnje školskih sportskih dvorana u Goričanu, Orehovici, Strahonincu i Pribislavcu za što će se izdvojiti oko 60 milijuna kuna. Uz to, kako je župan najavio, sljedeći se tjedan očekuje potpisivanje ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja kojim će se financirati projekti energetske učinkovitosti teški 27 milijuna kuna te kroz energetsku učinkovitost obnoviti gotovo sve srednje škole, Učenički dom Graditeljske škole i nekoliko osnovnih škola u Šenkovcu, Selnici i Donjem Kraljevcu.

Udžbenici na klupama prvog dana nastave, prijevoz svima besplatan

U OŠ Strahoninec kao i u Orehovici radovi na dvodijelnoj sportskoj dvorani su pri samom kraju, a dok je u Strahonincu nabavljena i oprema, u Orehovici se očekuju radovi na liftu, spojnom hodniku i instalacijama, te sportskom podu. U OŠ Prelog u tijeku je 2. faza rekonstrukcije atrija kojim se dobivaju dvije nove učionice.

- Kapitalne investicije puno znače, ali one nikako nisu sve, ulaganje u ljude, naše učenike i profesore je ključ našeg razvoja, uz olakšavanje kućnog budžeta roditeljima. Stoga nastavljamo s našim projektima koje mnogi kopiraju i preuzimaju, od osiguranih udžbenika koji će sve osnovnoškolce dočekati na stolovima, do besplatnog prijevoza za sve školarce bez obzira na udaljenost od škole u Međimurju, europskim projektom vrijednim 800 tisuća kuna u kojem radimo s darovitim učenicima, zatim projektom teškim milijun kuna kojim smo osigurali besplatne školske obroke, a potičemo i rad na kreativnosti u kulturi i umjetnosti naših srednjoškolaca s projektom u evaluaciji - naglasio je međimurski župan, dodavši kako se ujedno preko jedinstvene Međimurske zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec potiče izvrsnost i ističe socijalna osjetljivost zajednice.

Projekt osobnih asistenata u nastavi

Međimurska županija ujedno ima jedan od uspješnijih projekata osobnih asistenata u nastavi, za što je u četverogodišnjem razdoblju osigurano 10,6 milijuna kuna.

- Županija je od tog iznosa, dobila bespovratno 10 milijuna kuna, a svega 643 tisuće kuna ćemo morati izdvojiti iz vlastitih sredstava, dakle od svih županija i gradova koji su prijavili projekt imamo jedan od većih omjera sufinanciranja iz drugih izvora, u ovom slučaju, to su izvori iz Europskih fondova - zaključio je Posavec i na tome zahvalio cijelom timu ljudi koji je s njime i odradio terenski obilazak, zamjenicima župana Sandri Herman i Josipu Grivcu, pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branku Sušecu, privremenom pročelniku Upravnog odjela za poslove župana Goranu Gotalu i direktoru tvrtke MIN–Međimurje, Investicije, Nekretnine d.o.o. Ivanu Vinkoviću.

Još jedna dodana vrijednost je i ta da međimurski predškolci jedini imaju osiguranog pomoćnika od najranije dobi, što se u narednom razdoblju i nastavlja.

Učenici će ove godine itekako biti sretni kada se s ljetnih praznika vrate u novouređenu školu, a uz neke tek pokrenute projekte, novih iznenađenja, prostora i pogodnosti za rad u njihovom drugog domu neće manjkati ni u školskoj godini 2018./2019. Ulaganjem u obnovu i izgradnju škola, podižu se uvjeti i kvaliteta provođenja nastave, s kojima se Međimurje itekako može ponositi.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.