Medijska pismenost i kultura komuniciranja dio kurikuluma OŠ Jalžabet Foto: OŠ Jalžabet

Medijska pismenost i kultura komuniciranja dio kurikuluma OŠ Jalžabet

V.M./Varaždinske vijesti | 29.3.2017. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet odabrana je kao jedina škola Varaždinske županije za partnera projekta „Djeca medija za aktivno građanstvo“ koji je ušao u školski kurikulum još u rujnu 2016. godine.

Cilj projekta je osvješćivanje mladih, roditelja te učitelja o svijetu mobilne i internetske komunikacije, prepoznavanje dobrih i loših strana medijske aktivnosti te razvijanje kulture komuniciranja.

Sudjelovali su učenici od 5.do 8. razreda i to po četvero njih iz svakog odjeljenja koji će spoznaje stečene na medijskoj radionici prezentirati svojim kolegama u razredu. Potom je kroz tri školska sata educirano nastavničko osoblje škole, a za kraj su uključeni i članovi Vijeća roditelja.

Predavanja je vodio dr.sc. Igor Knežević, komunikacijski stručnjak s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. Podsjetio je na neke zakonske okvire o čuvanju privatnih podataka, pristupa internetu, izloženosti djece nepoželjnim medijskim sadržajima, ali i upoznao prisutne s pozitivnim prednostima poput videoigara namijenjenih učenju povijesti, geografije, matematike.

- Korištenje medija u školi je pohvalno, učenike treba poticati na čitanje i reagiranje, no isto tako im ozbiljno reći što je dobro, a što nije. Nasilje u medijima mogu potaknuti i djecu na sličnu jer do 8. godine ne razlikuju maštu od zbilje. Crtani filmovi su većinom dobri, no trebalo bi ih pregledati prije prikazivanja djeci i svakako ih ne ostavljati sat-dva same pred televizijom - smatra dr. Knežević.

Projekt će se nastaviti implementacijom sadržaja kroz satove razredne zajednice i društvenih predmeta.

medijska_pismenost1.jpg