Medicinska škola Varaždin već 19 godina u programu Globe Foto: Medicinska škola Varaždin

Medicinska škola Varaždin već 19 godina u programu Globe

Varaždinske vijesti | 22.2.2017. u 20:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Učenici Medicinske škole Varaždin uključeni su u program Globe (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) već 19 godina.

Sve je započelo 1998. godine, a Medicinska škola danas nastavlja slijediti ono što su započele prijašnje generacije, pod vodstvom prof. Marije Krajnik. Odaziv je svake godine sve veći te je danas uključeno 15 učenika koji se bave hidrološkim, fenološkim i atmosferskim mjerenjima.

- Naša mjerenja provode se svakodnevno u kućici koja se nalazi u dvorištu škole. Mjere se temperatura zraka, temperatura tla, vlaga, tlak, naoblaka, oblaci, pH kiše. Osim toga, analiziramo vodu iz rijeke Plitvice. Kod Plitvice mjerimo pH vode, temperaturu, otopljeni kisik te nitrate i nitrite - pojašnjavaju iz Medicinske škole.

Ostvarili su i suradnju s Osnovnom školom Belica i II. osnovnom školom Čakovec, s kojim su realizirali terensku nastavu u Domašincu, gdje su analizirali tlo, vodu i izvodili fenološka mjerenja.

- Naš trud se isplatio te smo prošle godine bili na državnoj smotri i natjecanju hrvatskih Globe škola u Zadru. Uz orijentacijsko natjecanje na kojem smo osvojili 6. mjesto, prezentirali smo i naš istraživački projekt "Fizikalno kemijska analiza rijeke Plitvice i jezera Motičnjak". Našu školu predstavljale su učenice Lana Bogović, Sara Hatlak i Stela Pevec - ističu iz Medicinske škole te napominju da se vesele nadolazećim generacijama i budućim istraživanjima.

Uključeni su i u humanitarnu akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" kojom pomažu osobama oboljelima od leukemije i limfoma, a pritom čuvaju i okoliš.