Maruševečki osmaši u Vukovaru najbolju na kvizu znanja

vv | 11.12.2016. u 16:12h | Objavljeno u Društvo

U okviru projekta „Posjet osmaša Vukovaru“, učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec i PŠ Druškovec sa svojim su razrednicama, Mirjanom Stanisavljević Trstenjak i Ljiljanom Ramljak te ravnateljicom Anom Galic, boravili u gradu - heroju,  zajedno s još nekoliko škola Varaždinske županije.

- Tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru učenici su prvog dana slušali predavanje na temu Domovinski rat i Bitka za Vukovar te su se upoznali s uzrocima i strašnim posljedicama rata na tom području i općenito u Hrvatskoj, doznajemo od  Mirjane Stanisavljević Trstenjak, prof. povijesti.

Istog dana, kako dodaje, razgledali su novootvoreni Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz, a navečer prošetali centrom grada do Spomen križa na ušču Vuke u Dunav.

- Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih lokacija na širem području grada: Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinskoj cesti, Memorijalni centar Domovinskog rata – bivša vojarna 204. brigade, Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica '91, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata i Spomen dom Ovčara, doznajemo.

U završnom dijelu programa učenici su prisustvovali predavanju, simbolično nazvanom, Škola mira.

- Škola mira završna je faza dvodnevnog izleta učenika, a cilj joj je da učenici iz Vukovara odu s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Ovime se učenicima željelo prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se oni razvijeti kao odgovorni građani i građanke svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira. Moć prošlosti od velike je važnosti u izgradnji pravedne i mirne budućnosti, naglašava Mirjana Stanisavljević Trstenjak.

Na samom kraju ovog projekta za sve škole je održan Kviz znanja u kojem su učenici OŠ „Gustav Krklec“ Maruševec osvojili prvo mjesto i time završili dojmljiv posjet Vukovaru koji zasigurno neće zaboraviti.

Galerija slika