Marku Srpaku ponovno nagrada "Imam žicu" i 3000 kuna, a mladi fizičar poručio: "Nije stvar u novcu" Foto: Krešimir Đurić

Marku Srpaku ponovno nagrada "Imam žicu" i 3000 kuna, a mladi fizičar poručio: "Nije stvar u novcu"

IHR/Varaždinske vijesti | 18.11.2019. u 14:09h | Objavljeno u Društvo

“Imam žicu” je nagrada koja se svake godine dodjeljuje najboljim učenicima iz fizike, matematike i elektrotehnike, a od 37 učenika iz cijele Hrvatske ovu nagradu i 3000 kuna jedini iz Varaždinske županije ove godine je dobio Marko Srpak, učenik četvrtog razreda Prve gimnazije Varaždin. Maturantu prirodoslovno-matematičkog smjera iz Kućan Marofa, polazniku Centara izvrsnosti iz matematike, fizike i informatike i vlasniku sedam Oskara znanja to je treća godina zaredom da je dobio ovu vrijednu nagradu.

- Prošle školske godine bio sam prvi na državnom natjecanju iz fizike i tako sam dobio ovu nagradu, kao i u prvom i drugom razredu. Smatram da se dodjelom novčane nagrade želi potaknuti učenike da se više uključe u natjecanja i to je jako dobra motivacija za sve nas. Meni toliko nije stvar u novcu koliko mi je ta nagrada važna zbog samog natjecanja, da vidim koliko sam dobar u fizici u usporedbi s ostalim učenicima iz Hrvatske i jesam li među najboljima – rekao je Marko koji je u srpnju ove godine sudjelovao prvi puta na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi IPhO 2019 u Tel Avivu u Izraelu, a od međunarodnih natjecanja dosad je sudjelovao na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unij (EUSO) na kojoj je timski osvojio srebrnu medalju te tri puta na American Computer Science League (ACSL). Dug je popis i domaćih natjecanja u kojima je sudjelovao Marko i osvojio sjajne rezultate.

- Iskustva sa svih tih natjecanja su sjajna, posebno s posljednje Međunarodne fizičke olimpijade u Tel Avivu. Nije bio bitan samo rezultat, već je veliki uspjeh dolazak do svjetske razine. Napisao sam najbolje što sam znao i ne mogu biti nezadovoljan s rezultatom. Upoznavanje ljudi iz cijelog svijeta, razmjena iskustva i zanimanje za isti predmet bilo mi je prekrasno iskustvo. Što se tiče natjecanja ACSL, u prvom razredu osvojio sam prvo mjesto pojedinačno, a u drugom razredu treće mjesto. Redovito sudjelujem na državnim natjecanjima i to iz predmeta koji me zanimaju, a to su fizika, informatika i matematika, a sudjelovao sam i na natjecanjima iz kemije i logike - rekao je Marko.

Iako Marko ima širok spektar područja koja ga zanimaju, fizika mu je u središtu zanimanja.

- Kemija, informatika i matematika bila su usputna područja dok se fizika nije izdvojila i ona mi je trenutno najdraža. Kad bih se htio razvijati u tim područjima, smatram da bih mogao na temelju stečenog znanja, no fizika mi je trenutno u središtu zanimanja – otkrio je Marko, jednako uspješan mlađi brat Ilije Srpaka koji studira na Cambridgeu.

Hoće li ići njegovim stopama i krenuti na studij u inozemstvo Marko kaže da još ne zna.

- Sve opcije su otvorene. Trenutno se raspitujem i za fakultete u Hrvatskoj, ali i u Europi kako bih izabrao najbolji za područje koje mi je trenutno u središtu interesa, a to je fizika. Naravno da su veći i poznati fakulteti bolje opremljeni i imaju noviju opremu, a na hrvatskim fakultetima, u usporedbi s onima u inozemstvu, je relativno stara oprema. Međutim, i s njome se mogu pokazati osnovni pokusi i stvari koje treba znati student fizike. Možda se tijekom studija zainteresiram za neko drugo područje jer mnoga su povezana s fizikom, inženjeringom,razvojem softvera... Sve se tu vrti oko fizike. Smatram da s odabirom fizike imam širok spektar mogućnosti nakon studija, a u Europi i svijetu postoje brojni instituti specijalizirani za određena područja, pa se tako neki bave gravitacijskim valovima, primjerice, a neki fizikom elementarnih čestica. Trenutno mi je teško odgovoriti gdje se vidim jednog dana jer to uvelike ovisi o budućem studiju koji ću odabrati i mogućnostima koje će mi se otvoriti – doznali smo od Marka.

Na pitanje kako uspijeva uskladiti redovite nastavne obaveze i pripreme za brojna natjecanja maturant Prve gimnazije Varaždin priznaje kako na učenje troši puno vremena.

- Pripreme imamo u školi, ali i u Centrima izvrsnosti, pa moram priznati da škola ponekad ostaje po strani u smislu da se s profesorima dogovaram naknadno za usmenu ili pismenu provjeru znanja kada su, primjerice, u tijeku pripreme i sama natjecanja. Profesori mi izlaze u susret i pomažu mi kada ne mogu pratiti redovito nastavu - rekao je Marko koji je u Centre izvrsnosti krenuo u petom razredu osnovne škole.

Što dobitnik čak sedam Oskara znanja voli čitati iz "gušta", podržava li profesore u štrajku i je li dobra reforma "Škola za život" pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u