Lara Draganić i Ema Težak iz III. OŠ Varaždin prezentirale istraživački rad na međunarodnoj konferenciji Foto: III. OŠ Varaždin

Lara Draganić i Ema Težak iz III. OŠ Varaždin prezentirale istraživački rad na međunarodnoj konferenciji

Varaždinske vijesti | 7.11.2020. u 16:31h | Objavljeno u Društvo

Svake godine održava se regionalni sastanak za GLOBE zemlje Europe i Euroazije gdje znanstvenici, učitelji, učenici i voditelji GLOBE programa razmjenjuju svoja iskustva u provođenju GLOBE programa.

GLOBE program (globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) je znanstveno obrazovni program pokrenut u SAD-u 1995. godine, a Hrvatska je bila među prvim zemljama koja je pristupila ostvarivanju tog programa (13. travnja 1995. godine). GLOBE program je interdisciplinarni program u kojem učenici kontinuirano prate stanje okoliša u području atmosfere, pedosfere, hidrosfere, biosfere i svoja opažanja i mjerenja unose u svjetsku online bazu podataka. Tako doprinose stvaranju globalne slike stanja okoliša i ekoloških odnosa te klimatskih promjena. U GLOBE program uključeni su i znanstvenici iz cijelog svijeta koji vode kampanje i usmjeravaju učenike u njihovom istraživačkom radu.

Ema Težak i Lara Draganić iz III. Osnovne škole Varaždin prezentirale su fenološki rad škole koji je trajao 5 godina.

- Generacije učenika pratile su listanje i pupanje lipe i uspoređivale vrijeme pupanja i listanja u Varaždinu i Belišću tijekom pet godina. Svojim istraživačkim radom došli su do zaključka da temperatura tla i zraka imaju velik utjecaj na vrijeme kada će lipa prolistati, te da vlažnost zraka i padaline odnosno količina vlage u tlu određuju trajanje vegetacijskog perioda. Iz petogodišnjih opažanja vidljivo je i da se vrijeme listanja lipe pomaknulo za 2 tjedna što je i pokazatelj klimatski promjena. Rad su prezentirale na engleskom jeziku pred stotinjak znanstvenika, učitelja i učenika iz cijelog svijeta putem online platforme Zoom - istaknuli su iz škole.

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_3.jpg

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_2.jpg

globe_3_os_varazdin_studeni_2020_1.jpg