Kreće rekonstrukcija Osnovne škole Martijanec vrijedna 9,5 milijuna kuna

VV | 16.11.2020. u 14:02h | Objavljeno u Društvo

Osnovnu školu u Martijancu očekuje rekonstrukcija i dogradnja kao preduvjet organizacije nastave u jednoj smjeni te uređenje i opremanje vanjskih igrališta. Rezultat je to potpisanog 9,5 milijuna kuna vrijednog Sporazuma o sufinanciranju troškova rekonstrukcije, dogradnje i opremanje zgrade te sanacije i opremanja školskih sportskih igrališta između župana Varaždinske županije Radimira Čačića, načelnika Općine Martijanec Dražena Levaka te ravnateljice Osnovne škole Martijanec Sonje Huzjak.

Investiciju će Varaždinska županija sufinancirati s 75 posto iznosa, odnosno s 7.125.000,00 kuna, a Općina Martijanec s 25 posto, tj. 2.375.000,00 kuna.

Iako se o projektu dogradnje priča već desetak godina, tek je ova županijska vlast osigurala realizaciju. Rekonstrukcijom škole, za što će se potrebno dograditi šest učionica s pratećim sadržajima, ukupno će 96 posto učenika u Varaždinskoj županiji imati nastavu u jednoj smjeni.

Župan je izrazio zadovoljstvo.

- Ukupno 187 učenika u 14 razrednih odjela u školi u Martijancu u kojoj je zaposleno 44 djelatnika će imati iste uvjete kao i 96 posto djece u Varaždinskoj  županiji. Tih par posto ćemo riješiti u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja. Imamo jasan stav da do početka sljedeće godine imamo sliku – ili ćemo to rješavati kroz centralni državni budžet s podrškom EIB-a ili ćemo to rješavati kroz javno-privatno partnerstvo. Sasvim svejedno, još nam predstoji škola u Ivancu, ali i to ćemo riješiti.. Što se tiče podrške bez koje ne ide i ne možemo realizirati JPP, a znamo da to funkcionira po principu 55 posto država, 35 Županija i 10 posto lokalna samouprava, Grad Ivanec se izjasnio i oni prihvaćaju  taj model. Bit će nam puno draže ako to riješimo jednostavnijim i jeftinijim načinom direktnog financiranja i dogovora s resornim  Ministarstvom - rekao je župan Čačić te naznačio kako je ovaj projekt rezultat obostranog kvalitetnog dogovora.

Načelnik Općine Martijanec Dražen Levak izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma.

Već duže vrijeme pregovaramo s Varaždinskom županijom oko dogradnje Osnovne škole u Martijancu i stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu. U tom smislu, donijeta je odluka o darovanju zemljišta OŠ Martijanec površine 9162 četvorna metra za dogradnju škole i osiguravanje uvjeta za organizaciju nastave u jednoj smjeni. Ujedno je donijeta i odluka o sufinanciranju projekta dogradnje osnovne škole za što će se Općina morati kreditno zadužiti, ali je jednoglasni stav vijećnika da se u cilju stvaranja uvjeta za jednosmjensku nastavu ide u sufinanciranje ove investicije - rekao je Levak.

Kod oba ova ugovora Općinsko vijeće zauzelo je stav da dajemo i sudjelujemo u izgradnji, ali ujedno i stvaramo preduvjete da se objekt i postojeći objekti škole koriste za potrebe mještana općine Martijanec, kad se u školi neće odvijati nastava. Ugovorit ćemo s Varaždinskom županijom, za što su i dali suglasnost, da mještani općine Martijanec mogu koristiti 25 posto termina u školsko-sportskoj dvorani, vanjska školska sportska igrališta, odnosno asfaltirana igrališta koja će se obnoviti. Ugovorili smo i trajno pravo korištenja svlačionica NK Polet – dodao je načelnik Levak te se zahvalio Varaždinskoj županiji na podršci.

Osim troškova rekonstrukcije i dogradnje te stručnog nadzora i zaštite na radu financira se i opremanje škole te uređenje i opremanje vanjskih igrališta. Ugovor s izvođačem potpisala je ravnateljica škole Sonja Huzjak.

- Ovom prilikom želim istaknuti kako Osnovnu školu Martijanec pohađa 187 učenika u 14 razrednih odjela. Škola broji  44 djelatnika. Novoizgrađene prostore škola će koristiti za potrebe nastave u jednoj smjeni, a u poslijepodnevnim i večernjim satima Općina za svoje potrebe. Jako sam sretna i zadovoljna, nakon toliko godina krećemo s realizacijom projekta. Hvala svima, Općini Martijanec, a posebno Varaždinskoj županiji. Ovo je zaista veliki dan za našu školu - nije krila oduševljenje ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak.

Obzirom da je sredinom 90-ih godina počela gradnja trodijelne sportske dvorane, koja nije dovršena u skladu s početnim projektom, škola u dijelu građevine ima neiskorišteni prostor. Sada će se rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće građevine, prenamjenom pojedinih postojećih prostora te povezivanjem prostora škole i školske športske dvorane u jedinstvenu funkcionalnu cjelinu, omogućiti održavanje nastave u jednoj smjeni. U novodograđenom prostoru - na mjestu dijela spojnog hodnika škole i školske sportske dvorane - predviđa se i smještaj učionica s pratećim sadržajima.

Nakon što su skupština Varaždinske županije te općinsko vijeće Općine Martijanec donijele Odluku o prihvaćanju projekta rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Martijanec prišlo se pokretanju postupka jave nabave za radove. Kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ponuda tvrtke Mipcro u iznosu od 7.973.887,68 kuna s PDV-om, dok je za stručni nadzor odabrana je ponuda tvrtke APG inženjering u iznosu od 108.100,00 kuna s PDV-om.

Inače, OŠ Martijanec je 2019. energetski obnovljena. Škola je dobila novu fasadu, kvalitetnu stolariju i krovište, a učionice sustav prozračivanja. Uređen je i pristup za osobe s invaliditetom te za slijepe i slabovidne osobe, a uštede na energentima iznose više od 65 posto. Riječ je o najvećem ulaganju od izgradnje škole 1971, ukupne vrijednosti 7,4 milijuna kuna (bespovratna EU sredstva: 3 milijuna kuna, Varaždinska županija: 2,8 milijuna kuna; bespovratna sredstva iz nacionalnog Fonda: 1,5 milijuna kuna). Varaždinska županija uložila je i dodatnih milijun kuna kako bi sve bilo spremno za dogradnju škole za jednosmjensku nastavu.

Potpisivanju Sporazuma prisustovali su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija Zdravka Grđan te Branimir Nađ, općinski vijećnik Općine Martijanec kao i Zdravko Rogina, predstavnik tvrtke Mipcro.

SporazumOS_Martijanec-rekonstrukcija_1.jpg

SporazumOS_Martijanec-rekonstrukcija_4.jpg