Kako je ministrica Divjak zamislila nastavu u školama za učenike nižih razreda od 11. svibnja? Foto: Facebook/Blaženka Divjak

Kako je ministrica Divjak zamislila nastavu u školama za učenike nižih razreda od 11. svibnja?

IHR/Varaždinske vijesti | 25.4.2020. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

Idućeg tjedna trebali bi biti poznati svi detalji na koji način će biti organizirana nastava u školama. Vlada je u četvrtak donijela zaključak o otvaranju škola 11. svibnja za učenike nižih razreda osnovnih škola, i to samo u slučaju ako po planu budu išle prve dvije faze otvaranja gospodarskih i društvenih segmenata u državi.

Čekaju se upute epidemiologa i Stožera

Ministarstvo znanosti i obrazovanja čeka upute o uvjetima u kojima će se izvoditi nastava koje će donijeti stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, koje će potom uputiti školama i osnivačima, koji su u ovom procesu vrlo važni, istaknula je ministrica Blaženka Divjak na virtualnom sastanku s ravnateljima škola i osnivača, kojem je prisustvovalo čak 1461 ravnatelja škola i predstavnika osnivača škola iz cijele Hrvatske.

- Izazov koji je pred nama je vraćanje dijela učenika u škole, iako je jasno da će većina naših učenika završiti nastavnu godinu online. Kao što to biva, nekad je lakše zatvoriti, nego otvoriti, pogotovo kada je riječ o djelomičnom otvaranju škola koje će morati udovoljiti vrlo strogim uvjetima, jer epidemiološka i sigurnosna situacija je još uvijek takva da se treba držati svih sigurnosnih preporuka koji daje Nacionalni stožer civilne zaštite i stručnjaci te ćemo se toga držati u cijelom ovom procesu - istaknula je.

Dodala je kako mjere koje su dosad bile na snazi i dalje vrijede, a upute stručnjaka važne su za siguran rad. 

- To je nešto što je jako važno, a važno je uočiti i da djelomični povratak u škole, za učenike razredne nastave su zapravo treća faza i ona ovisi o provedbi prve i druge faze, ali i tome koliko su spremne osigurati sve sigurnosne uvjete škole, osnivači, Agencija za odgoj i obrazovanje i samo Ministarstvo. Na tome ćemo raditi iduća dva tjedna - najavila je ministrica Divjak. 

Istaknula je kako imaju obećanje da će upute dobiti vrlo brzo, kroz koji dan, nakon čega će ponovno s ravnateljima i predstavnicima osnivača imati virtualni sastanak.

- U tom procesu osnivači su nam izuzetno važni jer osim osiguravanja prostora, tu je i pitanje prijevoza učenika tamo gdje će to biti potrebno, ali i organizacija produženog boravka. Učitelji razredne nastave radili bi sa svojim učenicima u razredima u kojima predaju – otkrila je ministrica, iako je nejasno kako će se poštivati mjere socijalnog distanciranja ako u razredu ima 30 učenika.    

- Tek kada dobijemo upute i vidimo jesmo li u stanju osigurati sve predviđene uvjete, Vlada bi trebala donijeti odluku o vraćanju jednog dijela učenika i nastavnika u škole. To je vrlo važno zapamtiti, taj proces. Kao i u svim dosadašnjim situacijama radit ćemo zajedno, korak po korak, i dalje nam je u prvom planu sigurnost učenika i zaposlenika, ali sada moramo razmišljati o tome da gospodarska djelatnost ide dalje i to je jedan od razloga zašto idemo s vraćanjem dijela učenika u školske klupe. Dakle, očekujemo upute, slijedi analiza, ponovni sastanak, nakon čega će Vlada donijeti odluku o vraćanju dijela učenika u školske klupe - istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja te dodala kako na taj način radi i velika većina zemalja koje su članice EU.

Ravnatelji, motivirajte maturante!

Ministrica se osvrnula i na državnu maturu, za čije se provođenje također čekaju upute stručnjaka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zašitte.

- Mi smo određene konzultacije s njima već napravili i ovih dana očekujemo detaljnije upute o načinu provođenja mature. Kao što je već poznato, obavezni ispiti državne mature sigurno će se provesti od 8. do 29. lipnja te će se u tom vremenu provesti i esej iz hrvatskog jezika. Poznato je da na državnoj maturi neće biti gradiva drugog polugodišnja 4. razreda u gimnazijskim programima. U svibnju će se provesti probni online esej na koji će se moći javiti učenici koji žele. Ravnatelji srednjih škola, motivirajte učenike da u tome sudjeluju jer će im to biti dobra povratna informacija. Od sredine svibnja u strukovnim školama omogućit ćemo da se provedu praktični ispiti, pa i manji praktični rad, ali naravno, uz sve upute Nacionalnog stožera civilne zaštite i epidemiologa - poručila je ministrica znanosti i obrazovanja.

Označeno u