Kako je bilo na snimanju emisije učenika Elektrostrojarske škole "Ja (ni)sam u pravu“? Foto: Estera Bunić

Kako je bilo na snimanju emisije učenika Elektrostrojarske škole "Ja (ni)sam u pravu“?

Marin Hižar | 10.11.2019. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Živimo u multikulturnom svijetu u kojem je čovjek svakodnevno suočen s različitim ljudima. S njima dolaze i mnogobrojna mišljenja, te načini s kojima se oni suočavaju sa svakodnevnim problemima. Osim mišljenja o malim problemima, ljudi imaju i svoja mišljenja o načinu rješavanja širih kulturnih i društveno-političkih tema.
Učenici trećeg razreda smjera medijskih tehničara na Elektrostrojarskoj školi prepoznali su važnost miješanja i sukobljavanja kulturnih i društveno-političkih ideja u današnjem društvu u kojem je moć pojedinca veća nego ikada, a njegov glas instrument čije sonate isprepletene argumentima i idejama mogu utjecati na tok njegovog cijelog društva. S tim spoznajama odlučili su krenuti s produkcijom emisije pod nazivom „Ja (ni)sam u pravu“, kojom se želi potaknuti varaždinsku mladež na takvo javno djelovanje. Tema emisije su klimatske promjene i možete je već sad pogledati na YouTube kanalu „Prva školska televizija“. Razgovarali smo s Brankicom Ledinski, učenicom trećeg razreda i voditeljicom emisije, koja nam je u ime cijele produkcijske grupe i marljivih profesora predstavila njihov popularan novi projekt. Emisija „Ja (ni)sam u pravu“ na prvu podsjeća na HRT-ov program „Ni DA ni NE“, međutim u središtu pozornosti nove emisije učenika Elektrostrojarske škole je konstruktivni razgovor.
- Kolega iz razreda, Sebastian Krehula, predložio mi je ideju, a realizaciju emisije su prihvatili naši nastavnici iz predmeta medijski projekti, profesor Tibor Bün i profesorica Aleksandra Rodeš ispričala nam je Brankica o tome kako je sve počelo. Ističe da emisiju u potpunosti pripremaju, uređuju i realiziraju timskim radom kao razred, a njezin je cilj dati priliku i prostor mladima da izraze svoja mišljenja i kritički promišljaju o svakodnevnim problemima i aktualnim temama.
- Mladi danas ubrzano odrastaju i u vrlo ranoj dobi sazrijevaju, formiraju mišljenja i stavove, ali ih se boje iznijeti javno jer misle da njihova mišljenja nisu od veće važnosti. Na kraju krajeva, mi imamo priliku promijeniti svijet na bolje mjesto za nas i buduće generacije – istaknula je mlada voditeljica.
Prijave za emisiju odvijale su se putem društvenih mreža, pa se ekipa iznenadila prijavama velikog broja učenika.
- Ovo je dobar pokazatelj da su mladi ipak svjesni moći svoga glasa i žele promjenu u društvu – ustvrdila je Brankica.
Plan je svaki mjesec, do kraja školske godine, izdati po jednu epizodu emisije, a zanimljivo je i to što većina učenika koji rade na emisiji „Ja (ni)sam u pravu“ uključena je u Centar izvrsnosti iz hrvatskog jezika i to u medijsku radionicu.

Galerija slika