Jednaki, a različiti - Mjesec hrvatske knjige u OŠ Vidovec

Varaždinske vijesti | 26.11.2017. u 13:02h | Objavljeno u Društvo

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva, u OŠ Vidovec mnogo se čitalo u okviru projekta "Jednaki, a različiti". Organizatorica projekta je profesorica Sanja Biškup, učiteljica hrvatskoga jezika.

Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su učitelji, učenici, djelatnici Škole, ali i gosti iznenađenja sudjelovali u čitateljskom maratonu, tj. svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima glede rasporeda. S obzirom da je tema projekta "Jednaki, a različiti", čitala su se književna djela s tematikom različitosti, posebnosti, neponovljivosti, neprilagođenosti itd. (npr. knjige: Ja sam Malala, autorice Malale Yousafzai; radi se o autobiografiji Pakistanke koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo djevojčica na obrazovanje; Poljubit ću je uskoro, možda autora Šime Storića; knjiga govori o problemima pretilog dječaka koji nastoji smršavjeti i ljubavi prema bolesnoj djevojčici bez kose; Razdvojene autorica Anais Bordier i Samanthe Futerman; radi se o istinitoj priči o ljubavi ponovno ujedinjenih sestara blizanki koje su razdvojene nakon rođenja te Čudo autorice R. J. Palacio o drugačijem dječaku koji nakon mnogo operacija lica kreće u školu u 5. razred i svi ga odbacuju i rugaju mu se).

Za čitateljski maraton posebno je opremljen i čitateljski kutak s tepihom, dekicom i foteljama kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije i opuštenije, a učenici su mogli donijeti i svoje jastučiće, dekice, prekrivače... Čitali su učenici, razrednici, knjižničarka Ivana Mrvelj, predmetni učitelji, spremačica Melita Petric, kuharica Margareta Bočkaj te učiteljica u mirovini Ivanka Rodek, kao gošća iznenađenja. Na satovima lektire, dramskoj i radijskoj skupini, učenici su dramatizirali i glumili dijelove knjiga s temom različitosti (Bajka o ribaru i ribici A. S. Puškina, Paunaš T. Bilopavlovića, Dobro stablo S. Silversteina, Iz velegradskog podzemlja V. Novaka, Voda V. Nazora itd.), gledali su se filmovi s istom tematikom (npr. Oliver Twist, Čudo, Ledeno doba itd.), a učenici snimaju i radijsku emisiju Kimi.

U Mjesecu hrvatske knjige organiziran je književni susret s književnicom i učiteljicom u OŠ Vidovec, Ines Hrain Ludošan, te promocija njezine knjige Pusti otok. Učenici su sudjelovali na pjesničkom susretu Kolovrat riječi te čitali svoje pjesničke ostvaraje u PŠ Tina Ujevića u Salinovcu. Učenica Manuela Mašić osvojila je prvu nagradu na pjesničkom susretu „Draga domača rieč“ u Ivancu.

Projekt se nastavlja, a neke od sljedećih aktivnosti bit će javna čitanja, susreti sa zavičajnim književnicima, darivanje knjiga i slikovnica, izrada i pisanje najljepših božićnih čestitaka, obilježavanje Dana dječje, hrvatske i svjetske knjige, obljetnice rođenja i smrti poznatih književnika itd. Na kraju Projekta organizirat će se izložba svih uradaka vezanih uz Projekt te objava fotografija različitih aktivnosti na mrežnim stranicama Škole.