Izdvajanja za stipendije: Varaždinska županija, Lepoglava, N. Marof i V. Toplice među najboljima Foto: ilustracija

Izdvajanja za stipendije: Varaždinska županija, Lepoglava, N. Marof i V. Toplice među najboljima

Varaždinske vijesti | 23.2.2021. u 08:28h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska županija je u 2019. godini, u odnosu na 2018., u apsolutnom iznosu za stipendije i školarine izdvojila najviše, 294.190 kuna više na godišnjoj razini.

Riječ je o analizi portala Župan.hr na temelju podataka konsolidiranih proračuna, prema kojoj su Međimurska i Sisačko-moslavačka županija izdvojile najviše za stipendije i školarine u 2019. godini iz svojih proračuna te su najveće u odnosu na broj stanovnika (podaci popisa stanovnika iz 2011.). U odnosu na broj stanovnika iza njih slijede Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Požeško-slavonska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_po_stanovniku.png

Prema udjelu izdvojenom za stipendije i školarine u odnosu na proračun slijede ih Zagrebačka, Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_udio_u_proracunu.png

Varaždinska županija je i imala najveće povećanje sredstava za stipendije i školarine u apsolutnom iznosu u odnosu na 2018. godinu, a slijede ju Sisačko-moslavačka, Virovitičko-podravska, Krapinsko-zagorska i Šibensko-kninska županija.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_apsolutni_iznos.png

U postocima rast je najveći bio u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pa Virovitičko-podravskoj, Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

zupan_hr_22-2_izdvajanja_stipendije_relativni_pokazatelj.png

Varaždinska županija izdvojila je u 2019. godini za školarine i stipendije 1.454.281 kunu, što je u odnosu na 2018. godini bio rast od 294.190 kuna. U postocima porast je bio u 2019. u odnosu na 2018. 25,36 posto. U ovoj školskoj tj. akademskoj godini izdvojili su opet više, 1.470.000 kuna.

Stipendije se dodjeljuju za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju: za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine (20 stipendija) te za učenike poljoprivrednih smjerova od 1. do 4. razreda srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg.

Pravo na stipendije imaju i nadareni studenti koji studiraju na sveučilišnim i stručnim studijima te izuzetno nadareni studenti iz pojedinih područja umjetnosti (13 stipendija). Uz to, stipendije se dodjeljuju za studente (20 stipendija) i učenike (12 stipendija) loših socio-ekonomskih prilika koji studiraju na sveučilišnim ili stručnim studijima.

Mjesečni iznos stipendija za učenike iznosi 300 kuna, a za studente 700 kuna.

A kako je u gradovima?

Podatke o proračunskim izdvajanjima gradova za stipendije, prema analizi podataka Ministarstva financija, objavio je portal Gradonačelnik.hr.

Grad Lepoglava svrstan je u Top 10 gradova u Hrvatskoj prema postotnom povećanju izdvajanja za stipendije. Prema službenim podacima Ministarstva financija, Grad Lepoglava je za 106,67% povećao namijenjeni iznos za stipendije koje su sa 94 tisuće narasle na 195 tisuća kuna.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_postotno_povecanje.png

- Ne samo što smo povećali ukupan iznos koji izdvajamo za stipendije već smo povećali i sam iznos stipendije koja je sa 500 kuna narasla na 700 kuna. Ono što posebno treba izdvojiti jest činjenica kako smo na principima sudioničke demokracije osmislili gradski sustav stipendija. U proces savjetovanja uključili smo studentsku populaciju koja je sama izradila novi sustav stipendiranja i time pokazala kako je uzrečica 'vox populi – vox Dei' zaista primjenjiva na lokalnom nivou. Ovo je primjer kako se javna politika donosi u direktnom partnerstvu, na načelima supsidijarnosti, a kroz strukturirani dijalog s krajnjim korisnicima, u ovom slučaju s našim studentima - ističe zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i dodaje kako Grad ne misli stati na tome već razmišlja o novim modelima pomoći obrazovanju.

Dodao je da je Grad Lepoglava u međuvremenu još i povećao iznos stipendija na 210.000,00 kuna, stoga s optimizmom čekaju nove podatke Ministarstva koji će, kako kaže, samo potvrditi dobru i konkretnu brigu prema studentima u Lepoglavi.

Gledajući, pak, apsolutne brojke, u Top 10 gradova ušao je Novi Marof s 1,50 posto izdvajanja iz proračuna.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_aposlutne_brojke.png

Prema udjelu izdvajanja u proračunu, među gradovima koji najviše izdvajaju su i Grad Varaždinske Toplice te Grad Novi Marof.

gradonacelnik_hr_22-2_stipendije_udio_u_proracunu.png

Označeno u