Iz Europskog fonda za regionalni razvoj više od 15 milijuna kuna za obnovu II. i V. OŠ Varaždin Foto: Ilustracija

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj više od 15 milijuna kuna za obnovu II. i V. OŠ Varaždin

IHR | 30.7.2019. u 10:06h | Objavljeno u Društvo

Za obnovu II. osnovne škole Varaždin iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 9.703.974,25 kuna, dok je za energetsku obnovu V. OŠ Varaždin osigurano šest milijuna kuna. Ugovori o dodjeli sredstava potpisani su između Grada Varaždina, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, i to nakon stalnog inzistiranja varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka prema Vladi, ministarstvima i fondovima da se hitno riješe tehničke nemogućnosti unosa u sustav e-Fondovi.  

Ukupna vrijednost projekta obnove prostora cijele II. OŠ Varaždin iznosi 17.883.975,87 kuna.

- Ugradit će se toplinski izolirana ovojnica zgrade, rekonstruirati plinska kondenzacijska kotlovnica, instalirati lokalna mehanička ventilacija s rekuperacijom i povećati energetska učinkovitost rasvjete kako bi osjetno smanjili troškove grijanja i električne energije. Projektirana godišnja ušteda na grijanju/hlađenju iznosit će 75,67 %, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećati kvalitetu, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te podići opći komfor življenja u objektu. Projektirano smanjenje emisije CO2 na godišnjoj razini iznosi 75,00 % - izvjestili su iz Grada Varaždina. Dodatno sufinanciranje zatražit će se i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta energetske obnove V. OŠ varaždin iznosi 12.226.814,93 kuna.

druga.jpg

- Projektom energetske obnove bit će obuhvaćen prostor cijele škole. Ugradit će se toplinska izolacija ovojnice, kondenzacijska plinska kotlovnica, sustav ventilacije s rekuperacijom i povećati energetske učinkovitost rasvjete. Također, ovim projektom rekonstruirat će se i dotrajale elektroinstalacije škole. Projektirana godišnja ušteda na grijanju/hlađenju iznosit će 73,18 %, a ujedno će se stvoriti bolji uvjeti za odgojno-obrazovnu djelatnost kod djece, povećati kvalitetu, sigurnost i učinkovitost postojećih sustava i objekta te podići opći komfor življenja u objektu – pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.

Dodatna sredstva za obnovu škola bit će zatražena i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.