INICIJATIVA Školovanje za strukovna zanimanja s dosadašnje tri, produžiti na četiri godine

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.2.2018. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Kako zainteresirati veći broj učenika za strukovna zanimanja, poboljšati strukovno obrazovanje i prijeći na konkurentno, stručno orijentirano školstvo, pitanja su o kojima se u sklopu Interreg programa, Learning by doing, razgovaralo na sastanku sudionika u projektu u Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Varaždin, a na kojemu je sudjelovao i Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije.

O problemima i poboljšanjima strukovnog školovanja razgovarali su predstavnici Komore i Županije, ravnatelji strukovnih škola, poduzetnici i predstavnici županijske Komore. Projekt je započeo u siječnju 2017. godine, traje do lipnja 2019. godine i vrijedan je više od 2,3 milijuna eura.

Svi se oni slažu kako je došlo vrijeme da se iz teorije pređe na praksu i pojača kampanja usmjerena direktno na učenike i njihove roditelje. – Treba se usmjeriti na sedme razrede, jer u osmom je već prekasno. Također, više se moraju promovirati stipendije i stručne prakse – rečeno je.

Apelira se također na Komore da maksimalno motiviraju uključivanje tvrtki u kampanju i omogućavanje obilaska tvornica, kako bi učenici na licu mjesta vidjeli o kakvim je uvjetima rada riječ.

Predložene su i konkretne promjene u sistemu školovanja, od kojih je svakako najveća produljivanje školovanja za strukovna zanimanja na četiri godine, umjesto dosadašnje tri. – Danas maloljetnici izlaze na tržište rada, što je problem. Bolje je da ostanu još godinu dana u sustavu školstva, uz jako puno prakse – složili su se prisutni.

Učenika strukovnih zanimanja je sve manje, što niti ne čudi kad se zna da je, prema podacima županijskog pročelnika za prosvjetu, dr.sc Miroslava Huđeka, prije 11 godina, iz županijskih osnovnih škola izlazilo 2200 učenika, a lani ih je bilo manje od 1700 i ne očekuje se promjena negativnog trenda.

Problem je i sporost u donošenju Zakona o strukovnom obrazovanju, koji je prošao na Vladi, ali je javna rasprava bila o kolovozu, kad se rijetko tko uključuje u takve teme.

Jedna od tvrtki koja pokazuje konkretan interes i najveći napredak u radu s učenicima je Kostwein, čiji je predstavnik istaknuo potrebu otvaranja Centra kompetencije za strojare.

- Strojara je jako malo na tržištu, a i to malo se nalazi u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, što treba znati maksimalno iskoristiti i poticati ih u usavršavanju – rekao je.

Ovaj tjedan je dogovoren i sastanak 12 tvrtki iz realnog sektora koji će razgovarati na istu temu, strukovnog obrazovanja.

Na tom bi se sastanku trebalo direktno upoznati poduzetnike s mogućnostima njihovog uključivanja u proces obrazovanja stručnih radnika, neophodno potrebnih njihovim poduzećima.

– Poduzetnici niti sami nisu upućeni u sve mogućnosti. Država pokazuje strah prema realnom sektoru, a to nije dobro – bojati se ruke koja nas hrani – rečeno je na sastanku.

Predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Mario Milak, zadovoljan je idejama o promjenama u strukovnom obrazovanju te je iznio nekoliko dodatnih ideja o tome kako privući osmoškolce u obrtnička zanimanja.

-Drago mi je da se danas svi slažemo oko teme strukovnog obrazovanja i potrebnih promjena. Mi u Obrtničkoj komori već godinama govorimo o potrebi i to smo predlagali, da se učenicima za obrtnička zanimanja omogući nastavak školovanja, što znači da je neophodno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, ali s više i kvalitetnije prakse - rekao je Milak.

Među ostalim predložio snažnije promoviranje obrtničkih zanimanja. Djeci treba približiti vrijednost takvog odabira, ali i potaknuti roditelje da ih usmjere u tom pravcu.

- Zbog toga predlažemo prikazivanje kratkih „filmića“ o raznim obrtima, koji bi bili privlačni za djecu. Također, želimo djeci omogućiti posjet Obrtničkom sajmu u Zagrebu, gdje će sigurno vidjeti puno zanimljivih sadržaja iz svijeta obrtništva. Slažemo se u jednom, a to je da ukoliko želimo postići pomak u strukovnom obrazovanju, moramo djelovati udruženim snagama, i Obrtnička i Gospodarska komora, Županija, škole i cijelokupno gospodarstvo – zaključio je Mario Milak.

Varaždinska županija je u prosincu održala sastanak s istom tematikom, a prijedloge Marija Milaka tada je saslušao i podržao ih pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, Vlado Prskalo.