Grad Varaždin osigurao 76 pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju

| 6.9.2017. u 12:36h | Objavljeno u Društvo

Grad Varaždin je s partnerima - Razvojnom agencijom Sjever DAN, Katoličkom osnovnom školom Svete Uršule, Centrom za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, te I., II., III., IV., VI. i VII. Osnovnom školom Varaždin - započeo projekt “Ponos” koji se odnosi na osiguravanje pomoćnika u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju kako bi lakše savladali svakodnevne školske zadatke, kao i uključenost u društvo općenito.

Grad Varaždin takve projekte provodi još od 2010. godine, koji su sada prešli na jednu europsku razinu, tako da su financijska sredstva za projekt “Ponos” osigurana iz Europskog socijalnog fonda.

- Grad Varaždin je za sljedeće četiri godine osigurao osam milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a mi ćemo to dosufinancirati jer su takvi uvjeti natječaja. Uz to, Grad Varaždin sufinancira i pomoćnike za djecu u vrtićima i preko Udruge Kokotiček smo osigurali još dodatnih devet pomoćnika u nastavi - rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina, Sandra Malenica, te je dodala da je u program uključeno 76 pomoćnika u nastavi. Neki od tih pomoćnika radit će s više djece, dok će neki raditi pojedinačno.

- S obzirom na to da projekt traje četiri godine, ne mora se svake godine ispočetka popunjavati kao što se moralo do sada, a sukladno potrebama kombinirat ćemo pomoćnike i djecu - objašnjava Malenica.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar i predsjednik Udruge Kokotiček Martin Vučić sretan je što se ovaj projekt već godinama provodi u Varaždinu.

- Veseli me da je Grad Varaždin davno prije ostalih gradova u Hrvatskoj pokazao taj svoj civilizacijski nivo vezan uz djecu s poteškoćama u razvoju. Normalno da asistenti pomažu, ne samo u Centru Tomislav Špoljar nego i u svim školama u Gradu Varaždinu - rekao je Vučić, navodeći kako je to druga godina da je Udruga uključena u projekt te da do sada nije bilo većih problema u vezi provođenja projekta te da se iskreno da će tako i dalje ostati