Glavno mjesto okupljanja: Mali Ludbrežani izgradili senzorni park za opuštanje, ali i učenje

| 24.1.2018. u 20:06h | Objavljeno u Društvo

Kako bi omogućili djeci što ugodnije školsko okruženje, a prvenstveno potaknuli na dulji i kvalitetniji boravak u prirodi, u Osnovnoj školi Ludbreg našli su jedno vrlo kreativno rješenje.

Sami su izgradili jedno maštovito okruženje, odnosno Senzorni park. Vrijedne ručice djece, kojih u školi ima više od 750, naravno uz pomoć školskih djelatnika, tijekom prošle školske godine marljivo su radile na projektu izgradnje, a konačan rezultat je više nego hvalevrijedan.

Projekt je osmislila i pripremila učiteljica na stručnom osposobljavanju Olja Dijanošić, a nakon što je projekt predstavljen na Učiteljskom vijeću OŠ Ludbreg, prihvatili su ga svi učitelji te je ušao u nastavni program kao Projektni dan.
Učiteljica Olja napravila je skicu projekta i popis atrakcija i aktivnosti koje u Parku želi, a učitelji su birali što će sa svojim razredom izrađivati tijekom prošle školske godine.

Naime, radi se o parku veličine oko 78 m2 koji se sastoji od osam područja složenih u krug u kojem djeca mogu testirati sva svoja osjetila, u kojem se mogu opustiti i razvijati maštu.

- Ideja projekta izgradnje višeosjetilnog parka javila se iz želje za povezivanjem djece i prirode, a to je postignuto uključivanjem učenika u izgradnju parka odnosno stvaranjem ugodnog i zanimljivog prostora namijenjenog upravo njima - objašnjava učiteljica Olja, nositeljica ovog školskog projekta uz koju su za voditelje projekta izabrani i njezina mentorica učiteljica razredne nastave Davorka Jemrić – Dolovski te učitelj likovne kulture Antonio Horvatić.

Projekt Senzorni park tako je postao tema Projektnog dana te su na njemu sudjelovali svi učenici i djelatnici škole. Važno je bilo samo da su svi uključeni, da su materijali kojima će raditi prirodni i/ili reciklirani te da stvaraju čim više podražaja. Tako su se na popisu, a kasnije u Parku, našli glazbeni zid, matematička ploča, vjetrenjače, provlačilice, kućice za ptice, veliki podni šah, slap i mnoge druge zanimljive stvarčice i poučni ukrasi. Zasađeno je šareno cvijeće, biljke zanimljivih tekstura i mirisa kao što su lavanda, zečje uho, ružmarin, menta, čuvar kuće, limunska trava te jagode.

Inače, centralni dio parka podijeljen je u četiri glavna dijela u kojem se nalaze podloge različite teksture od kamena, pijeska, piljevine, kore drveta i slično dok se iz njih grana osam područja. U središnji dio djeca mogu ulaziti bosa i isprobavati razne teksture dok su ostala područja podijeljena, recimo, na područje s misaonim aktivnostima, glazbenim, fizičkim.

- Imala sam samo dva uvjeta: napraviti korisne stvari i to od recikliranog materijala pa je napravljena mozaik klupica, žaba od odbačenih starih guma, školica od drveta, provlačilica i penjalice od recikliranih stvari, grilanda od starih CD-a, visinomjer, betonski šah, matematička ploča - objašnjava sugovornica, dodajući da su joj djeca rekla da im je sada park glavno mjesto okupljanja u kojoj mogu kada uđu igrati, recimo, školicu ili pak vježbati matematiku.

Realizacija projekta bila je podijeljena u nekoliko ključnih aktivnosti za učenike kojima su pripremani za krajnju realizaciju na Projektni dan. Kroz radionice na satovima razrednika učenici su poticani na razvoj poštovanja prema prirodi na poduzetnost pri stvaranju nečeg novog, dobrog i općekorisnog te na kreativnost.
Ravnateljica OŠ Ludbreg, Đurđa Kladić, s ponosom ističe da je projekt poslužio svrsi, a najviše ju veseli što je park uvijek pun djece, bez obzira na trajanje nastave.

- Cilj nam je bio suradnjom učitelja i učenika stvoriti mirno mjesto za odmor i približavanje prirodi. U kontaktu s prirodom učenici mogu izoštriti svoja osjetila. Željeli smo postići jedno mirno okružje u kojem se djeca mogu opustiti i ujedno nešto naučiti, drago nam je vidjeti kada je park pun i kada nema nastave pa nam to potvrđuje da smo uspjeli - navodi ravnateljica Đurđa Kladić, dodajući da čak majke manju djecu dovode u park što ju posebno veseli.

Sugovornice također najavljuju da će se uz obavezno održavanje i obnavljanje u parku organizirati i nastava na otvorenom, a budući da je puno raznih ideja, sigurno ludbreškim učenicima neće biti dosadno.