FOTO: Započeli radovi u novom školskom vrtu, prvo zasadili - zimski luk Foto: OŠ Varaždinske Toplice

FOTO: Započeli radovi u novom školskom vrtu, prvo zasadili - zimski luk

V.M./Varaždinske vijesti | 30.10.2016. u 10:59h | Objavljeno u Društvo

U dijelu školskog dvorišta topličke osnovne škole, uz školski ružičnjak, nastao je i školski vrt na ponos svih učenika, učitelja i tehničkog osoblja škole.

Školski vrt je projekt Školske zadruge „Topličnjak“, a u njemu sudjeluju svi učenici škole sa svojim razrednicima, ostali učitelji, tehničko osoblje škole i roditelji. Svakom je razredu pripala jedna uređena gredica s pločicom na kojoj je napisano ime razreda kojem gredica pripada.

- Školska zadruga ima posebnu gredicu na kojoj će uzgajati začinsko bilje. U projekt uređenja vrta uključili su se i roditelji učenika, a posebno zahvaljujemo gospodinu Dragutinu Cvrtnjaku koji je uz tehničko osoblje škole sudjelovao u pripremi i uređenju gredica. Učitelj tehničke kulture Stanko Medvedec je pirografijom izradio drvene pločice za svaki razred - naveli su iz Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice.

Svaki je razred sa svojim razrednikom na svojoj gredici posadio zimski luk. Odlučili su se za zimski luk kako bi učenici mogli sudjelovati u cjelokupnom procesu od sadnje na jesen do branja.

Školskim vrtom toplički su učenici dobili svoju učionicu na otvorenom u kojoj će se ostvarivati brojni ciljevi. Učenici će razvijati pozitivne stavove prema radu u prirodi, socijalne vještine suradničkog rada i pozitivni stav o zdravoj tjelesnoj aktivnosti.

Stručnjaci napominju da školski vrtovi potiču djetetov intelektualni, emocionalni i društveni angažman sa stvarima koje moraju biti izmjerene, izbrojene, izvagane, razvrstane, planirane i o kojima valja skrbiti.

Rad u vrtu razvija kod djeteta brigu za druga živa bića, svijest o okolišu, radost obitavanja u prirodi, samovrednovanje, praktične vještine vođe, fizičku aktivnost, uporabu svih osjetila, što je dovoljno da bi se uvidjela važnost postojanja školskog vrta za razvoj učenika.

Galerija slika