FOTO VI. OŠ Varaždin može se pohvaliti sa sudjelovanjem na čak 11 državnih natjecanja Foto: Krešimir Đurić

FOTO VI. OŠ Varaždin može se pohvaliti sa sudjelovanjem na čak 11 državnih natjecanja

| 16.5.2017. u 08:06h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska VI. osnovna škola ove se godine može pohvaliti sa sudjelovanjem na čak 11 državnih natjecanja, uz osvojena dva prva mjesta.

- Iz godine u godinu nižemo uspjehe na državnim natjecanjima, no ove godine ostvarili smo izniman uspjeh i zato sam ponosan na učenike i njihove mentore, koji su izdvojili svoje vrijeme i uložili mnogo rada i truda. Zahvalan sam im na predanom radu, jer do ovakvog rekordnog uspjeha ne dolazi se slučajno već sustavnim radom - istaknuo je ravnatelj škole Mario Stančić.

Barbara Kelava osvojila je tako prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike, a njena je mentorica Vedrana Herman, kao i Mislavu Putareku koji je osvojio 14. mjesto. Nika Vrček je uz mentoricu Ninu Prašnjak također osvojila 14. mjesto iz matematike.

- Matematiku volim otkad sam krenula u školu. Ne provodim puno vremena vježbajući, a ni ispit na državnom natjecanju nije mi bio težak - kaže Barbara Kelava, čija mentorica kaže da Barbara stvarno ima "žicu" za matematiku.

Državna prvakinja iz kemije je Marija Klampfl, čija je mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan na državno natjecanje iz kemije odvela i Paulu Jukić (8. mjesto) te Doru Težak (10. mjesto), dok je Karmen Holenda pripremala Alisu Pevec (5. mjesto) i Korinu Klampfl (15. mjesto).

Mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan ističe da se državno natjecanje sastoji od dva dijela. Učenici rješavaju problemske, praktične zadatke, a natjecanje traje cijeli dan i vrlo je zahtjevno.

- Na natjecanju radimo pokuse na temelju kojih donosimo zaključke, poput zagrijavanja modre galice peglom. Meni je test bio prilično lagan, ali dosta naporan jer dugo traje. Ovo mi je dosad najveći uspjeh - kazala nam je Marija Klampfl, koja se, kao i Paula Jukić i Dora Težak, i dalje želi baviti kemijom.

Mentorica Karmen Holenda dodala je da su Alisa Pevec i Marija Klampfl među pozvanima koji će se testirati za prirodoslovnu europsku i svjetsku olimpijadu iz biologije, kemije i fizike.

Lara Vrček na državnom je natjecanju iz biologije osvojila 10. mjesto, uz mentoricu Mihaelu Vrbnjak Grđan.

- Na državno natjecanje iz biologije za 7. razrede pozvano je samo 10 učenika iz cijele Hrvatske i Lara se uspjela plasirati među tih 10 najboljih - istaknula je mentorica, dok je Lara kazala da nije zadovoljna konačnim plasmanom, ali da joj je na natjecanju bilo lijepo i željela bi ići i sljedeće godine.

Barbara Kelava bila je uspješna i na državnom natjecanju iz informatike, gdje je uz pomoć mentora Danijela Lukića osvojila 5. mjesto. Leonarda Kiš je osvojila 7. mjesto na državnom iz engleskog jezika (mentorica Tina Čerpinko), a mentorica Dajana Leich je na državno natjecanje iz njemačkog jezika odvela Alisu Pevec (3. mjesto) i Lanu Derner (8. mjesto). Na državnom iz geografije Dora Težak je osvojila 8. mjesto (mentorica Alenka Bađun). Vrijedi spomenuti da se tri učenice mogu pohvaliti s po dva državna natjecanja: Barbara Kelava (matematika i informatika), Dora Težak (geografija i kemija) i Alisa Pevec (njemački i kemija), a sve tri složile su se da je sudjelovanje na dva državna natjecanje izvedivo, ali uz dobru organizaciju vremena.

Osmo mjesto na državnom natjecanju u plivanju osvojili su Matej Čok, Niko Balenta, Erik Hunjek, Teo Putarek, Noa Cingula, Hrvoje Đurman, Danijel Gašparić, Ferdinand Hižak i Luka Vusić, a njihov je mentor Tomica Kanoti.

- Već treću godinu nastupamo na državnom natjecanju iz plivanja, uz puno treniranja na bazenima. Učenici općenito pokazuju dosta interesa za sportske aktivnosti, ali nažalost, još uvijek nemamo adekvatnu sportsku dvoranu te se nadamo da će se uskoro i to promijeniti kako bismo još više mogli raditi s djecom - ukazao je T. Kanoti.

Edi Jupić je s mentorom Ivanom Duićem sudjelovao na državnom iz likovne kulture, a Nika Kušen, Leona Posavec, Svea Chiara Lebinac i Ema Potočnik na državnom iz građanskog odgoja i kulture (mentorica Rosana Štrocinger).

Ružica Troglić, Ružica Martinec, Irena Čerpinko i Dario Mijač mentori su učeničke zadruge, čije su se keramičarske sekcije plasirale na državnu smotru, a tom su plasmanu doprinijeli i Dora Kelemenić, Vanesa Remar, Jan Drenovački i Nika Kauzler.

- Na županijskoj smotri predstavili smo se s četiri keramičarske sekcije koje djeluju na našoj školi i u suradnji s Varaždinskom građanskom gardom osvojili smo 2. mjesto. Izrađivali smo suvenire s likom purgara, a naša je zadruga je dobila ekskluzivno pravo uporabe lika purgara za izradu suvenira - naglasila je Ružica Martinec, dok su se najmlađi keramičari složili da nije teško izrađivati suvenire, jer je zabavno i vole to raditi.