FOTO:Učenici iz Podruta ugostili kolege iz Slovenije i Norveške

U sklopu projekta The Bridge (Building Resources and Innovation to Develop Global Education) iz programa Erasmus+ od 22. do 26. veljače 2016. godine Osnovnu školu „Podrute“ posjetili su učenici i učitelji iz Osnovne šole Pivka iz Slovenije te iz Tranevagen Ungdomsskule iz Norveške.

Naime, riječ je o projektu koji se u Osnovnoj školi „Podrute“ provodi od 1. rujna 2015. pa sve do 31. kolovoza 2018. godine. U projektu sudjeluju učenici šestih, sedmih i osmih razreda matične i područne škole. Osim hrvatske škole u projektu sudjeluje još 8 škola i to iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Norveške, Slovenije, Španjolske, Francuske, Poljske i Italije.

Tema projekta je izgradnja „mostova“ između različitih regija promičući demokraciju, dijalog, mir i poštovanje, a najvažniji zadaci projekta su suradnja između nastavnika i učenika, poticanje kreativnosti, razvijanje jezičnih vještina učenika, razvijanje svijesti o medijima, stjecanje novinarskih vještina, poticanje ljubavi prema literaturi, razvijanje čitalačke pismenosti, mobilnost učenika i nastavnika, promocija vlastite zemlje i kulture,…

Projekt uključuje izradu digitalnih novina koje će biti poveznica svim aktivnostima koje će se provoditi jer će u njima biti prikazani svi rezultati (fotografije, članci…). Kroz period od tri godine učenici će pripremiti 9 izdanja novina obuhvaćajući  vijesti iz različitih područja (sport, povijest, znanost, književnost, gastronomija, kultura, tehnologija, zdravlje, astronomija, zabava…).

- Unutar samog projekta postoje i manja partnerstva kojima je cilj rješavanje zajedničkih problema, npr. trilateralnom partnerstvu Slovenije, Norveške i Hrvatske zajednički je cilj razvijanje čitalačke pismenosti učenika pa je tako čitav susret održan u Osnovnoj školi „Podrute“ bio posvećen čitanju i knjigama. Tema susreta bile su legende te su se učenici kroz razne radionice upoznavali s legendama o vješticama i vilama, vitezovima i vikinzima. Učenici su tako čitali ili prepričavali legende iz svoje zemlje, slušali su predavanje Tibora Martana koji proučava legende o vješticama i vilama novomarofskog kraja, razgledom Varaždina upoznali su se i s legendom o požaru u Varaždinu, posjetivši Veliki Tabor doznali su za legendu o Veroniki Desinić, razgledom Gornjeg grada te sudjelujući u turi Gornjogradske coprnice saznali su mnoštvo informacija i legendi o vješticama grada Zagreba - kazala je Snježana Sedlar, koordinatorica projekta. 

Učenici su sudjelovali u likovnoj radionici kojoj je rezultat slikovnica s likovima iz odabranih legendi; sudjelovali su u informatičkoj radionici na kojoj su učenici koristeći program Hot potatoes izradili brojne kvizove vezane uz sam sadržaj legendi; u kemijskoj radionici Hokus pokus učenicima su bili prikazani brojni pokusi, kasnije su ih i sami izvodili, a to je naravno bila korelacija s vješticama koje su spremale razne čarobne napitke; u radionici Pričam ti priču na neverbalan su način trebali ispričati odabranu priču; sudjelovali su i na radionici u kojoj smo ih upoznali s najučinkovitijim strategijama čitanja te u brojnim drugim aktivnostima u školi i izvan nje od kojih su ih se najviše dojmile igre u šumi (utrka na metlama, traženje blaga pomoću karte i kompasa...).

Nakon uspješnog susreta u Hrvatskoj učenike i učitelje iz Osnovne škole „Podrute“ očekuju susreti u Sloveniji, Norveškoj, Francuskoj, Poljskoj, UK-u i Italiji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.