FOTO: U OŠ Sračinec još savjesnije razvrstavaju otpad Foto: Čistoća Varaždin

FOTO: U OŠ Sračinec još savjesnije razvrstavaju otpad

Varaždinske vijesti | 16.3.2018. u 15:27h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina i 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u Osnovnoj školi Sračinec.

Uz kutije s vrećama u istim bojama, plavoj za papir i karton, žutoj za plastiku, tetrapak i metal te crnoj za ostali otpad, učenici su dobili i letke s uputama za razvrstavanje otpada te čuvanje okoliša. Podijeljene su i kutije u koje se mogu odložiti rabljene baterije. Predstavnici Čistoće učenicima su istaknuli važnost razvrstavanja otpada i posljedično smanjenja količina otpada koji završava u „crnoj“ kanti za ostali otpad, dok se otpad iz kanti ili vreća drugih boja može ponovo koristiti kao sirovina.

Na predavanju su bili predstavnici razrednih odjela Osnovne škole Sračinec, koju pohađaju 553 učenika. Ravnateljica Lidija Valec istaknula je da su svi učenici već upoznati s razvrstavanjem otpada kroz projekte „Ekološki otisak“ i „Školski vrt“.

- Svih 553 učenika je uključeno u oba projekta. S odvajanjem biološkog otpada počeli smo u projektu „Školski vrt“ i s time su sada naša djeca jako dobro upoznata. Po razredima smo do sada odvajali papir, a sada ćemo to proširiti u suradnji s Čistoćom - rekla je ravnateljica Valec.

Na susretu predstavnika Čistoće s osnovcima bio je i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec. Naglasio je da suradnja Općine i Čistoće na razvrstavanju otpada traje već osam godina te da mještani na svom kućnom pragu već odvajaju pet vrsta otpada. Poručio je djeci da onome što nauče o recikliranju otpada poduče i svoje roditelje te najavio da će se uskoro organizirati edukacije za mještane upravo o ovoj temi.

Osnovna škola Sračinec sada je na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

cistoca-os-sracinec-1.JPG

cistoca-os-sracinec-2.JPG

cistoca-os-sracinec-3.JPG

cistoca-os-sracinec-4.JPG

cistoca-os-sracinec-5.JPG