FOTO U Općini Trnovec Bartolovečki za 59 studenata 384 tisuće kuna - najviše dosad

vv | 21.12.2019. u 12:56h | Objavljeno u Društvo

Općina Trnovec Bartolovečki za akademsku godinu 2019./2020. dodijelila je najveći broj stipendija dosad, njih 58. Svečanost uručivanja ugovora studentima održana je u subotu u općinskim prostorijama u Trnovcu.

Načelnik Zvonko Šamec podsjetio je da od prošle akademska godine stipendije povećana za 200 kuna te sada studenti koji studiraju u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji deset mjeseci dobivaju mjesečni iznos od 500 kuna, a oni koji studiraju u drugim dijelovima Hrvatske ili inozemstvu dobivaju mjesečno 700 kuna.

Prošle je godine dodijeljena 41 stipendija, a ove se prijavilo 77 studenata. Uvjete natječaja nije udovoljilo 13 studenata, a šestero ih je odustalo jer su dobili državnu ili STEM stipendiju.

– Ono što izdvajamo za predškole, za škole, za stipendije, najbolje je uloženi novac, uložen u budućnost. Naše su stipendije s ovim povećanima iznosima, najveće poslije županijskih. A to su naši studenti zavrijedili svojim marljivim radom. Drago mi je da iz godine u godinu imamo sve više stipendija za nadarene. Oni to zaslužuju. Svi oni koji budu imali prosjek veći od 4,0 imat će pravo dobiti općinsku stipendiju. Ne umanjujući vrijednost ostalih studenata, to je nešto nabolje što možemo učiniti – rekao je načelnik Šamec.

Ove je akademske godine dodijeljeno 12 stipendija za nadarene studente te 46 po socijalnom programu. Visoka učilišta sa sjedištem na području Varaždinske i Međimurske županije polazi 11 studenata, a izvan ovih dviju županija 47 studenata.

Načelnik Šamec je podsjetio da Općina Trnovec Bratolovečki u svom proračunu izdvaja oko 3,5 milijuna kuna za djecu u vrtiću, učenike u školama te studente. A u proračunu za iduću godinu rezervirano je još i milijun kuna za prvu fazu dogradnje dječjeg vrtića u Trnovcu. Također, više od 300 tisuća kuna predviđeno je za produženi boravak u obje osnovne škole, u Trnovcu i Šemovcu.

– Ove godine imamo dva odjeljenja u Trnovcu i jedno u Šemovcu, u kojem se pokazuje velik interes pa ćemo druge godine morati tamo predvidjeti dvije skupine djece u produženom boravku. Roditelji rade, nezaposlenost je u našoj općini mala, 70 nezaposlenih. Djece moraju negdje biti smještena. Isto tako, imamo pritisak i na dječji vrtić. Ove smo ga godine energetski obnovili i sada idemo u pripremu dogradnje. Imamo potrebe za smještajem još 37-38 djece, a najveći je pritisak na jasličnu skupinu – pojasnio je Šamec.

Načelnik, naravno, želi da mladi ljudi nakon školovanja ostanu raditi u svojoj općini te je najavio inicijativu iz Osnovne škole Šemovec.

– U siječnju krećemo s akcijom u kojoj će poduzetnici s našeg područja, pogotovo iz Zone Sjever, učenicima sedmih i osmih razreda približiti potrebe za zanimanjima kod poslodavaca. I poslodavci i mi namjeravamo financijski pomoći učenike srednjih škola za takva zanimanja. Akcija u školi bit će to neka vrsta sajma potreba poslova poduzetnika, a poduzetnici će im u svojim firmama pokazati kakva su to radna mjesta. Sve s ciljem da žive i rade ovdje te doprinesu razvoju svoje općine – najavio je Šamec.

Galerija slika