FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Svečanom sjednicom i dodjelom priznanja obilježen Dan Fakulteta organizacije i informatike

| 19.12.2018. u 08:05h | Objavljeno u Društvo

Svečanom sjednicom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u utorak, 18. prosinca, obilježen je Dan Fakulteta organizacije i informatike, točnije 56 godina od osnivanja nekadašnje Više ekonomske škole i 45. godišnjica prerastanja te škole u Fakultet organizacije i informatike, koji je postao nedjeljiv dio Varaždina.

- Smatramo da je djelovanje FOI-ja izuzetno značajno za lokalnu zajednicu i drago nam je da se to prepoznaje, a i u okvirima zagrebačkog Sveučilišta ostvarujemo zapažene rezultate, stoga smatramo da je opravdano barem jednom godišnje pohvaliti se svime što smo napravili i krenuti dalje raditi - istaknuo je dekan FOI-ja prof.dr.sc. Neven Vrček.

foi_dan_fakulteta_9.JPG

Od mnogobrojnih aktivnosti i rezultata u prethodnoj godini izdvojio je porast znanstvene produktivnosti te veliki porast dolazne međunarodne mobilnosti, što potvrđuje skori dolazak više od 30 studenata iz Francuske.

- Pojačali smo i međunarodnu suradnju, uz iskorak prema Sjedinjenim Američkim Državama, a prisutni smo i u srednjoj Aziji, u Kirgistanu, te od nove godine i u Maldivima. FOI je poznat po svom radu na raznim projektima, ali moram naglasiti da ni u jednom trenutku nastavni proces nije ugrožen. Imamo gotovo 3.000 studenata i projektna aktivnost je vrlo živa. U prošloj godini odradili smo 26 projekata, što je uz ogroman nastavni angažman, zbilja velik uspjeh - naglasio je dekan.

Prodekanica za znanstveno-istraživački rad i međunarodnu suradnju, izv.prof.dr.sc. Nina Begičević Ređep nadodala je kako se FOI trenutačno može pohvaliti s više od 40-ak aktivnih projekata, a gotovo 80 posto tih projekata ima znanstvenu komponentu.

- Uspjeli smo u projekte uključiti čak 70 posto naših djelatnika i, naravno, među rezultatima projekata su i znanstveno-istraživačke publikacije, na što smo jako ponosni. Povećali smo i broj predmeta i radionica koje se izvode na engleskom jeziku, a sve to doprinosi većoj mobilnosti - napomenula je prodekanica, istaknuvši da Fakultet kontinuirano radi na novim projektima.

Među brojnim uzvanicima bila je i ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Blaženka Divjak.

foi_dan_fakulteta_15.JPG

- Zadovoljna sam jer FOI napreduje i po broju i po kvaliteti studenata, ali i po zapošljavanju studenata, jer potražnja za ovakvim informatičkim smjerovima je takva da sigurno nitko ne ostaje nezaposlen, što je još uvijek rijetkost u Hrvatskoj kad je riječ o visokom obrazovanju. Isto tako, uloženo je puno truda i napora u redovito osuvremenjivanje studijskih programa. Što se tiče sudjelovanja u domaćim i međunarodnim projektima, FOI i na tom području puno radi, a i suradnja s gospodarskim sektorom preko europskih fondova je takva da može poslužiti za primjer drugim fakultetima - rekla je ministrica.

Osim ministrice Divjak, na proslavi Dana fakulteta prisustvovali su i saborski zastupnik prof.dr.sc. Robert Podolnjak, izaslanik rektora Sveučilišta u Zagrebu i prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Tonći Lazibat, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, poslovni direktor HNB-a Tomislav Presečan, ravnateljica Instituta za društvena istraživanja dr.sc. Dinka Marinović Jerolimov i brojni drugi uzvanici.

foi_dan_fakulteta_4.JPG

Vrhunac svečane sjednica bila je dodjela Dekanove nagrade i priznanja studentima, priznanja nastavnom i nenastavnom osoblju, zahvale zaslužnim poduzećima i školama, te povelje Prijatelj FOI-ja koja je ove godine dodijeljena Michaelu Aldarondu Jeffriesu (University of Central Florida), temeljem dugogodišnje kontinuirane suradnje, potpore studentima FOI-ja u stjecanju iskustva međunarodne mobilnosti, akademskih vještina i interkulturalnog učenja, kao i doprinosa promidžbi FOI-ja u međunarodnom okruženju SAD-a te povećanju vidljivosti FOI-ja.

foi_dan_fakulteta_28.JPG

Svečanom ugođaju pridonijeli su i članovi Akademskog pjevačkog zbora djelatnika i studenata FOI-ja, koji su pod ravnanjem dirigentice prof. Janje Knapić izveli nekoliko skladbi tijekom svečane sjednice.

foi_dan_fakulteta_29.JPG