FOTO Sjajni ludbreški robotičari plasirali se na svjetsko natjecanje u Japanu Foto: Grad Ludbreg

FOTO Sjajni ludbreški robotičari plasirali se na svjetsko natjecanje u Japanu

I.D./Varaždinske vijesti | 15.3.2017. u 10:03h | Objavljeno u Društvo

Učenici Srednje škole Ludbreg ponovo su postigli izniman uspjeh. Na nedavno održanom 2. kolu Hrvatske robotičke lige u Sinju osigurali su plasman na svjetsko natjecanje koje će se održati u japanskom gradu Nagoya od 27. srpnja do 1. kolovoza ove godine. Plasman na svjetsko natjecanje ludbreški srednjoškolci osigurali su zahvaljujući rezultatima 1. kola koje je održano još u prosincu te rezultatima iz Sinja.

Na posljednjem natjecanju ludbreški srednjoškolci nastupili su s četiri ekipe u kategoriji CoSpace, programa koji simulira spašavanje žrtava na računalu. Riječ je o simulaciji dva robota koji se natječu tko će više "žrtvi" pokupiti i spremiti ih u skladište. Pri tome robot mora izbjeći zamke. Robot se programira s dva color senzora i s tri ultrazvučna sezora. Robot je u virtualnom svijetu potpuno autonoman i mora izvršiti svoj program u tzv. dva svijeta, odnosno dvije staze.

Na natjecanju u Sinju ekipa "Ducati komponenti" osvojila je drugo mjesto, prvo mjesto osvojio je Crospace tim (Marko Pongrac iz OŠ Mate Lovraka Zagreb).

- Imali smo puno osvojenih bodova iz 1. kola u Zagrebu gdje smo osvojili 1. 2. 3. i 4. mjesto te smo, kada su se zbrojili rezultati, na kraju osvojili plasman na svjetsko RoboCup natjecanje. Učenici su marljivo vježbali za to natjecanje, a osim drugog mjesta u Sinju, osvojili smo četvrto mjesto, peto mjesto te sedmo mjesto. Učenik koji je osvojio drugo mjesto u Sinju i u ukupnom plasmanu prvo mjesto, Antonio Vlahović, bio je vrlo dobar na tom natjecanju, ali je u finalu ipak ovaj put izgubio. Četvrto mjesto osvojio je njegov kolega iz razreda Ivan Jovanović, dok je šesto mjesto osvojio Vilim Stančin. Sedmi je na kraju bio Dean Copan. Sve su to redom učenici Srednje škole Ludbreg - pojasnio je mentor Željko Posavec.

Na natjecanju se natječu osnovnoškolci (Primary grupa) i srednjoškolci (Secondary grupa), ali u zasebnim kategorijama. Postoje različite kategorije unutar tog natjecanja i većina njih se temelji na spašavanju žrtava.

- Sretan sam zbog učenika koji su se plasirali na tako veliko natjecanje, slijede pripreme za natjecanje u Austriji i Sloveniji gdje se isto tako nadamo da ćemo biti na postolju. Učenici inače vježbaju subotom, jer je gotovo nemoguće poslije škole kvalitetno raditi i održati im koncentraciju. Naš sponzor za natjecanje je tvrtka Ducati komponenti koja se bavi obnovljim izvorima energije i programima mobilnosti. Zahvaljujem direktoru Draženu Crnkoviću te se nadam da će nas i dalje podržati. I eto nas na pragu Japana - zaključio je Posavec.

 

Galerija slika