FOTO: Najuspješnijim učenicima Varaždinske županije dodijeljene županove nagrade Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Najuspješnijim učenicima Varaždinske županije dodijeljene županove nagrade

| 28.6.2017. u 14:43h | Objavljeno u Društvo

Najbolji učenici Varaždinske županije, državni prvaci u natjecanjima u znanju i strukovnim disciplinama u protekloj školskoj godini, danas su primili županove nagrade na svečanom prijemu u Županijskoj palači.

U školskoj godini 2016./2017. u Varaždinskoj je županiji, u sveukupno 25 općeobrazovnih područja, na školskim natjecanjima sudjelovalo 7.300 učenika, na županijskim i međužupanijskim 2.571 učenik, a na državnim čak 178 učenika i pet zborova, a Varaždinska županija ove godine ima 15 državnih prvaka, 12 drugih i 17 trećih mjesta.

15 državnih prvaka

Župan Radimir Čačić uručio je tako nagrade državnim prvacima Marinu Hižaru iz OŠ Podrute (njemački jezik), Barbari Kelava (matematika) i Mariji Klampfl (kemija) iz VI. OŠ Varaždin, Filipu Križaniću (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, Varaždinske Toplice, matematika), Dori Mlinarić (IV. OŠ Varaždin, likovna kultura), Ivanu Jurenu iz Srednje škole Ivanec (informatika), Josipu Kelavi iz Prve gimnazije Varaždin (logika), dvostrukom državnom prvaku, Iliji Srpaku iz Prve gimnazije Varaždin (astronomija i kemija), Marku Srpaku (Prva gimnazija, fizika) te Mateji Vuradin (Druga gimnazija Varaždin, matematika).

Za uspjeh na natjecanjima u strukovnim disciplinama županovu nagradu dobili su Kristijan Dijanuš (Elektrostrojarska škola Varaždin, mehatronika), Dajana Modrić (tehničar za logistiku i špediciju) i Antonio Slunjski (tehničar cestovnog prometa) iz Strojarske i prometne škole Varaždin, te Simona Svetec iz Elektrostrojarske škole (izrada web stranica).

Većina državnih prvaka polaznici su nekih od centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su krajem prošle godine dobili veliko međunarodno priznanje - postali su Europska točka za darovite i dio europske mreže za darovite. Župan je voditeljima svih centara izvrsnosti ujedno uručio certifikate kao potvrdu pripadnosti toj europskoj obitelji koja potiče nadarenost.

- Rezultati učenika pokazuju da smo odabrali dobra područja, uglavnom je riječ o STEM području, što je najtraženije, najkvalitetnije i, u konačnici, najteže. Interes za obuku u centrima je iznad svih naših očekivanja, a vrijedi spomenuti da je Varaždinska županija jedina županija proglašena Europskom točkom za darovite i naši su centri dio europske mreže za darovite. Sve to pokazuje koliki je značaj kvalitetnog i stručnog kadra u sustavu i kontinuitet ozbiljnog rada, i to nedostaje u našoj administraciji. Nakon što smo prije deset godina "probili led", ovaj je model nastavljen i daje rezultate, a tako ćemo i nastaviti - rekao je ovom prilikom župan Čačić, koji je nagrade uručio i mentorima najuspješnijih učenika.

- Ovo je posebno zadovoljstvo jer obilježavamo 10 godina od otvorenja prvog centra izvrsnosti u Varaždinskoj županiji. Centri izvrsnosti pomažu jako puno, oni svoj djeci iz županije daju jednaku šansu i svi imaju šansu raditi s našim najboljim mentorima. Razultati rada naših centara su prepoznati na razini cijele Hrvatske te se prema našem modelu otvaraju novi centri - istaknuo je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike.

Dvostrukom prvaku ljeto počelo radno

Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije, osim prvih mjesta na državnim natjecanjima iz kemije i astronomije, ponosi se i 2. mjestom na državnom iz fizike i srebrnom medaljom na prošlogodišnjoj kemijskoj olimpijadi, brončanom medaljom iz astrofizike i 3. mjestom na astronomskom turniru Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Kako kaže, i ljeto mu je počelo radno.

- 1. srpnja putujem na kemijsku olimpijadu na Tajland, nakon toga ću se kratko odmoriti, a slijedi sudjelovanje na zborovanju izviđača Hrvatske i ponovno pripreme za olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja će također biti na Tajlandu u studenome - rekao je Ilija, uz napomenu da tijekom priprema za olimpijadu, dnevno i po sedam-osam sati radi zadatke ili čita knjige.

Ravnateljica Prve gimanzije Janja Banić ponosna je na izvrsne rezultate svojih učenika.

- Svake su godine sve bolji i sve je više onih koji se uključuju u različite stvari te postižu ovako krasne rezultate. Mi smo tu da ih podržimo, usmjeravamo i bodrimo. Prva gimnazija ima i dosta olimpijaca, što je rezultat njihovih uspjeha na državnim natjecanjima te izbornim pripremama - kazala je Banić i kao najvažnije rezultate Prve gimnazije izdvojila predstavnika na kemijskoj međunarodnoj olimpijadi i olimpijadi iz astronomije i astrofizike (Ilija Srpak), Josipa Kelavu koji je predstavnik na srednjeeuropskoj i međunarodnoj informatičkoj olimpijadi, te Aleksandra Saša Božović na srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi.