FOTO Načelnik Cestice sa 65 studenata potpisao ugovore o stipendiranju

M.P./Varaždinske vijesti | 18.11.2017. u 11:59h | Objavljeno u Društvo

U prostorijama Osnovne škole Cestica načelnik Mirko Korotaj jutros je sa studentima s područja općine potpisao ugovore o stipendiranju. Pravo na stipendiju u ovoj je akademskoj godini ostvarilo 60 redovnih studenata druge i viših godina studija, a uručeno je i pet stipendija redovnim studentima prve godine studija.

Studenti koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije mjesečno će primati 300 kuna stipendije, a oni koji studiraju drugdje u Hrvatskoj ili u inozemstvu 500 kuna. U tu je svrhu u proračunu Općine osigurano 300.000 kuna.

- Moram reći da sam vrlo zadovoljan što je iz godine u godinu broj mladih koji nakon srednje škole nastavljaju školovanje sve veći. Primjerice, 2001. imali smo šestero studenata, a danas ih je više od 80. Naime, osim studentima druge i viših godina studija, dodjeljujemo i pet stipendija onima koji su tek upisali prvu godinu, no nisu svi brucoši ostvarili pravo na stipendiju. Sve u svemu, imamo mnogo studenata što znači da su mladi, da tako kažem, uhvatili ritam te se pripremaju za budući život kako bi danas-sutra doći do kvalitetnijih radnih mjesta - istaknuo je načelnik Općine Cestica.

Najveći broj studenata s područja općine studira u Zagrebu, no ima i onih koji su upisali i studije u inozemstvu. Jedna od njih je Samanta Furjan.

- U Celju studiram na Fakultetu za logistiku i ova će stipendija i meni i mojim roditeljima znatno olakšati troškove - rekla je Samanta dodavši da će je pretežno utrošiti za kupnju hrane, dok je student prve godine diplomskog studija varaždinskog Geotehničkog fakulteta Silvestar Dregarić istaknuo da će stipendiju najviše trošiti za putne troškove.

- Nama studentima je svaka kuna itekako dobrodošla i zahvaljujem Općini na pomoći - rekao je Silvestar.

Iako je posljednjih godina evidentan odlazak sve većeg broja mladih visokoobrazovnih na rad u inozemstvo, Korotaja to ne brine.

- Budući da naša općina ima relativno dobar položaj, mještani koji odlaze na rad u Sloveniju, Austriju ili Njemačku vraćaju se, ovdje grade kuće, stvaraju obitelji...Praktički nemamo onih koji su se odselili iz općine Cestica - napomenuo je Korotaj.

Brojne mjere namijenjene mladima, ali i mladim obiteljima vjerojatno su također jedan od razloga što ostaju u općini. Općina, naime, vodi brigu o mladima praktički od njihova rođenja pa sve do završetka školovanja.

- Osim što smo povećali naknade za novorođenčad na 2.000 kuna, sufinanciramo i smještaj djece u dječji vrtić za što se godišnje izdvaja 850.000 kuna, kupujemo radne bilježnice svim učenicima od prvog do osmog razreda, a onima čiji su roditelji lošijeg imovinskog stanja pomažemo kod plaćanja školske kuhinje. Usto, plaćamo prijevoz srednjoškolcima, tu su stipendije za studente...Dakle, čitavo vrijeme pratimo naše mlade. Što se tiče mladih obitelji, ovih smo dana raspisali javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju kuća u nizu iz programa POS-a koji traje do 31. prosinca i vjerujem da će i tu biti velik broj zainteresiranih - zaključio je Korotaj.