FOTO Ministrica Divjak na 50. rođendanu VI OŠ: Ovo je primjer kako bi škole trebale raditi

| 8.12.2017. u 11:17h | Objavljeno u Društvo

VI. Osnovna škola Varaždin jučer je proslavila impresivnu 50. obljetnicu, a tom su prilikom rođendan školi čestitali gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.

Druge godine nova dvorana

- VI. OŠ je nekako rasla samnom. Ja imam 52 godine. To je jedna od najboljih škola, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj, jedna od prvih škola koja je imala integrirane skupine za djecu s posebnim potrebama i škola gdje učenici stvarno pokazuju i postižu odlične rezultate na državnim natjecanjima - rekao je gradonačelnik, te dodao da će škola u 2018. godini dobiti novu dvoranu, te će se proširiti knjižnica i blagovaonica.

- U Varaždinu smo dugo čekali na ulaganje u škole. VI. OŠ je upravo dobar pokazatelj onoga što treba učiniti. Nije smisao jednosmjenske nastave da svaki razred ima svoju učionicu, niti da svi na nastavu idu ujutro nego je smisao upravo u tome da škola bude otvorenih vrata, da bude škola u koju će roditelji moći dolaziti, škola u kojoj će biti više slobodnih aktivnosti nego onih kojih imamo danas - rekao je Čehok, te dodao kako od 1.siječnja žele krenuti sa skandinavskim tipom škole, odnosno da jednosmjenska nastava stvori mogućnosti i uvjete djeci da školu dožive kao, ne samo mjesto učenja, nego i mjestom socijalizacije.

- Pustimo se ideoloških sukoba i prepucavanja, nacionalnim konsenzusom treba konačno donijeti reformu školstva - poručio je gradonačelnik.

Primjer drugima

Ministrica Divjak poručila je kako škola prije svega zaslužuje jednu čvrstu čestitku za 50. rođendan.

- Ja znam što znači imati 50 godina ali to je ujedno za škole i jedan period kada je taman sazrijela i puna je novih ideja, kreativnosti i inovativnih projekata. Naša VI. OŠ je sigurno primjer kako bi škole trebale raditi., odnosno kako njegovati suradnju, izvrsnost, biti uključiva, njegovati različitosti učenika te biti izvrsna u međunarodnim, posebice EU projektima - rekla je ministrica, te dodala da VI. OŠ nije potrebna kurikularna reforma jer je ona već provela kurikularnu reformu.

- Kada bismo to mogli barem djelomično preslikati u ostale dijelove Hrvatske, mislim da bi sve bilo brže, bolje i da bismo puno manje razgovarali o svrsi ishodnosti pojedinih mjera, puno manje bismo razgovarali iz ideoloških rovova a puno više o djeci - poručila je ministrica.

Usmjereni prema STEM područjima i europskim suradnjama

Ravnatelj VI. OŠ Varaždin Mario Stančić istaknuo je kako je to škola uspješnih učenika i uspješnih učitelja.
- Radosni smo što školu pohađa 800 učenika, te ima 87 zaposlenih od čega su 55 učitelji. Uz to, škola ima pet savjetnika, šest mentora, jednog voditelja Centra izvrnosti i sedam je djelatnika zaposleno u Centru izvrsnosti, te imamo pet voditelja Županijskih stručnih vijeća - rekao je ravnatelj, te istaknuo kako se škola na temelju svojih prethodnika uspješno uvela u 21. stoljeće.

Dodao je kako su u težište svojega rada stavili jednu jedinstvenu riječ - izvrsnost. Ta izvrsnost počiva na tri stupa, a to su izvrsnost prema učenicima, izvrsnost prema roditeljima i izvrsnost prema odnosu između svih djelatnika škole.
- Uveli smo istraživačku nastavu, suradničko učenje, osmislili smo školska obilježja, grb, himnu, majce i kišobrane kako bi se učenici mogli poistovjetiti sa školom. Roditelje doživljavamo kao istinske partnere u obrazovanju. Nastavnici su zajedno osmislili novi kurikulum škole i otvorili smo vrata škole učenicima i roditeljima osmišljavajući različite projekte. U našoj se školi za svakog učenika može pronaći bar jedna aktivnost i time se iskreno ponosimo - naveo je ravnatelj, te dodao kako su razvoj škole usmjerili prema STEM područjima i projektima europske suradnje.