FOTO: Europski školski sportski dan obilježen i u topličkoj školi Foto: OŠ Varaždinske Toplice

FOTO: Europski školski sportski dan obilježen i u topličkoj školi

I.D./Varaždinske vijesti | 3.10.2016. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

U Hrvatskoj, kao i u još 15 europskih zemalja, u petak 30. rujna obilježen je Europski školski sportski dan. Glavni je cilj te paneuropske inicijative isticanje važnosti tjelesne aktivnosti za zdravlje.

Učenici Osnovne škole "Antuna i Ivana Kukuljevića" Varaždinske Toplice sa svojim razrednicima i ostalim učiteljima obilježili su taj dan odlaskom u gradski park gdje su proveli dva sata šečući ili trčeći po šetnicama i stazama uređenim za trčanje.

Učenici nižih razreda sa svojim su razrednicima spojili obilježavanje Europskog školskog sportskog dana i Dana europske baštine pa su sudjelovali u mnogobrojnim radionicama na Danima otvorenih vrata Arheološkog parka Aquae Iasae. Učenici su se na kratko mogli uživjeti u ulogu malih arheologa te u pješčaniku tražiti dijelove starih posuda, a zatim ih sastavljati u cjelinu. U okviru igraonice za djecu igrale su se i Rimske igre te su na taj način obilježili Europski školski sportski dan čije su obilježavanje završili šetnjom šetnicama gradskog parka.

Za učenike viših razreda profesor tjelesne i zdravstvene kulture Mario Sremec organizirao je trčanje i šetnju uređenim stazama gradskog parka. Učenike je upoznao s važnošću tjelesne aktivnosti za zdravlje te naglasio kako je trčanje kao bazična aktivnost bitna u svim sportovima. Istaknuo je i važnost rekreativnog trčanja u slobodno vrijeme te pozvao učenike da se češće koriste stazama gradskog parka. Učenici su uživali u svim organiziranim tjelesnim aktivnostima na otvorenom, a u školi se nadaju da su ovim obilježavanjem potaknuli učenike na tjelesno vježbanje i izvan škole u slobodno vrijeme.

Europski školski sportski dan inspiriran je Mađarskim školskim sportskim danom, događajem koji posljednjih 10 godina vrlo uspješno organizira Mađarska školska sportska federacija i u kojem na godišnjoj razini sudjeluje više od 200.000 djece. Hrvatske osnovne i srednje škole ove su se godine po prvi put pridružile ovoj vrijednoj manifestaciji sa zadatkom da što više djece u školi bude tjelesno aktivno.

 

Galerija slika