FOTO: Dani kruha u Osnovnoj školi Trnovec

V.V. | 13.10.2016. u 19:22h | Objavljeno u Društvo

I ove su godine, kao i svake jeseni, u Osnovnoj školi u Trnovcu, obilježeni Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje.

U nazočnosti učenika i učitelja, ravnateljice škole Radmile Sačić i načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, trnovečki župnik vlč. Josip Hadrović blagoslovio je kruh, a učenici su izveli program kojim su podsjetili na dio povijesne baštine trnovečkog kraja. Također su obilježavanjem Dana kruha podsjetili na važnost žita i kruha, ali i same zdrave prehrane pa su pripremali i zdrave obroke. Obilježavanje Dana kruha organizirali su Osnovna škola Trnovec i Općina Trnovec Bartolovečki.

Inače, Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje – obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, te ograncima i granama Udruge Lijepa naša. Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljuje se Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni.

Cilj obilježavanja Dana kruha je upoznati djecu i učenike s nastajanjem kruha, od zrna do jela, približiti im blagovanje kruha i narodne običaje, poučiti mlade o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage, upoznati učenike sa žetvenim i ostalim običajima, upoznati učenike s autohtonim i/ili starim vrstama voća i drugim plodovima zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje) te ukazati na važnost zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede.

Galerija slika