Fakultet organizacije i informatike i ove se godine uključio u Festival znanosti

VV | 13.5.2021. u 19:58h | Objavljeno u Društvo

Kreativnost i dječje stvaralaštvo u kombinaciji s dječjom vizijom razvoja znanosti u budućnosti kao i uvijek sjajna su kombinacija. Stoga, svojim programom ovogodišnjem izdanju Festivala znanosti s temom Kultura znanosti pridružio se i Fakultet organizacije i informatike, i to sa dvije radionice namijenjene upravo predškolskoj djeci, ali i školarcima.

S obzirom na epidemiološku situaciju i nemogućnost da se radionice održe kontaktno, u prostorijama Fakulteta, voditelji radionica su napravili prilagodbe svojih predavanja, a u kojima su i djeca zasigurno uživala. Bilo je to malo drugačije, ali nimalo manje zanimljivo druženje uz znanstvene teme.

Tjedan Festivala znanosti na FOI-ju, započeo je s radionicom pod nazivom Kultura, običaji i svašta nešto, a koja je namijenjena djeci predškolske dobi. Voditelj radionice je doc. dr. sc. Ivan Malbašić koji je radionicu smjestio u dvorišni prostor zgrade Fakulteta organizacije i informatike. Povod događaja je svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21. svibnja. Sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva, a narod bez kulture je kao stablo bez korijena i bez budućnosti. Zato je dobro već u najranijoj dobi djeci osvješćivati važnost kulture kao temelja nacionalnog identiteta, ali i prepoznatljivosti i ugleda u svijetu. Cilj ove radionice bio je djeci predškolskog uzrasta osvijestiti važnost čuvanja kulturnih dobara i njegovanja narodnih običaja, kao i ukazati im na kulturnu raznolikost u svijetu. Svaka je kultura na svoj način vrijedna i zato je potrebno od najranije dobi promicati svijest o važnoj ulozi kulture u životu svakog pojedinca i društva.

Program se je nastavio online predavanjem za djecu predškolske i školske dobi na temu Što računala znaju o dvorcima? koju je osmislila voditeljica radionice prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, psihologinja i komunikologinja, a u realizaciji radionice sudjelovali su dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, kao i volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Studentski koordinator Jerry J. Antolos je organizator digitalne izložbe dječjih radova. Na online radionici djeca mogu saznati kako možemo zaviriti u daleki dvorac, a da u stvarnosti tamo ne otputujemo? Radionica je zamišljena kao virtualna šetnja dvorcima, a nakon koje su djeca pozvana da zajedno sa svojim odgajateljima/icama te učiteljima/icama pripreme crteže dvoraca te ih pošalju za digitalnu izložbu dječjih likovnih radova na temu „Mogu li računala odati tajne davnih vremena?“.

FOI_Festival_znanosti_1.jpg

FOI_Festival_znanosti_2.jpg

FOI_Festival_znanosti_3.jpg

FOI_Festival_znanosti_4.jpg

FOI_Festival_znanosti_6.jpg