Facebook je rođen na Harvardu, a Wastebook na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 30.10.2018. u 20:35h | Objavljeno u Društvo

U okviru Hakatona za klimu ili klimatona u Varaždinu, u organizaciji konzorcija kojeg čini Climate KIC Hub Hrvatska- Geotehnički fakultet, Terra Hub, Zelena Energetska zadruga, Impact Hub i Mreža znanja uz podršku grada Varaždina, izabrana su najbolja rješenja koja će doprinijeti poboljšanju gospodarenja otpadom. Hakaton za klimu ili klimaton je globalni pokret sa ciljem rješavanja problema klimatskih promjena u gradovima iz programa EIT Climate-KIC.

Varaždin kao jedan od naprednijih zelenih gradova u Hrvatskoj zna, želi i može još bolje - upravo zato za izazov je zadao kako poboljšati odvojeno sakupljanje otpada kako bi se povećao volumen materijala koji kruže kroz lokalno gospodarstvo.
Od ukupno 13 prezentiranih rješenja, pobijedio je tim Wastebook- digitalna platforma koja stimulira korisnike da recikliraju kroz gamification opciju, te pruža informacije korisnicima i pružateljima usluga za efikasnije prikupljanje otpada i reciklažu.

- Platforma funkcionira poput društvene mreže preko koje korisnici međusobno mogu komunicirati i interaktivno sudjelovati u natjecateljskim zadacima vezanim za razdvajanje otpada. Kroz Klimaton smo prošli kroz različite poslovne modele koji omogućuju realizaciju ideje, te smo na taj način naučili važnost interdisciplinarnosti u timu, poznavanja tržišta i kritičkog razmišljanja - naglasila je Erica Svetec, članica tima Wastebook.

Tijekom 24 sata hakatona za klimu, kroz set motivacijskih predavanja i interaktivnih radionica, više od 80 sudionika je uz pomoć mentora radilo na osmišljavanju inovativnih rješenja za poboljšanje gospodarenja otpadom u Varaždinu, te su svoja rješenja prezentirali pred vanjskim stručnim žirijem u sastavu Sandra Malenica, dogradonačelnica grada Varaždina; Ivana Grčić, prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju na Geotehničkom fakultetu Varaždin; Davor Skroza, direktor Čistoće, Mario Hoško, voditelj održavanja Studentskog centra Varaždina; Damir Kirić, direktor Gumiimpex.

- Prvi Varaždinski Climathon dokazao je izuzetnu spremnost svih sudionika za izradu rješenja „hakiranja“ klimatskih promjena. Svi natjecateljski timovi pokazali su poznavanje lokalnih problema u sferi gospodarenja otpadom i entuzijazam za rješavanje istih - istaknua je Ivana Grčić, prodekanica za znanost sa Geotehničkom fakulteta Varaždin.

Drugo mjesto osvojio je tim TTF s Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje svoje rješenje usmjeravaju prema individualnom redizajniranju tekstila, a treće mjesto osvojio je tim Ekomat – automatizirani način kupovanja higijenskih potrepština bez ambalaže.
Uz organizatore, partneri i sponzori klimatona u Varaždinu bili su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Čistoća Varaždin, Studentski centar Varaždin, Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca, Ekoteka, CIOS-MB, Zadružna pivovara Brlog iz Zadra i udruga Zona.

Galerija slika