Obnovom Srednje škole "Arboretum Opeka“ završio veliki ciklus ulaganja i počeo novi, puno veći Foto: Ilustracija/varaždinska županija

Obnovom Srednje škole "Arboretum Opeka“ završio veliki ciklus ulaganja i počeo novi, puno veći

VV | 24.2.2021. u 15:25h | Objavljeno u Društvo

Energetski je obnovljena još jedna škola Varaždinske županije: Srednja škola Arboretum Opeka Marčan. Tom prigodom u toj je školi održana završna konferencija projekta, na kojoj su bili zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, savjetnica župana za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan,, ravnatelj Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije Jelena Pavleković, ravnateljica Srednje škole mr. sc. Rajka Tršinski, županijski vijećnik i član Školskog odbora Mihael Liber te djelatnici same škole.

Zamjenik župana Robert Vugrin istaknuo je kako ovom završnom konferencijom završava veliki ciklus ulaganja u škole.

- Danas prisustvujemo posljednjoj završnoj konferenciji s kojom zaokružujemo ovaj ciklus energetskih obnova zgrada u školstvu. U ovome mandatu župana Čačića ukupno su obnovljene 22 škole, četiri srednje, sedam osnovnih i jedanaest područnih škola. Ovdje govorimo o ulaganju u budućnost, ulaganju u zelenu energiju, i to putem EU fondova i putem Županije. Vrijednost ovog projekta iznosi 5,8 milijuna kuna, 55 % je financirano iz EU fondova, 25 % iz Fonda za sufinanciranje pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a 20 % tog iznosa je financirala Županija. Godišnje uštede se procjenjuju na 166.000 kuna, čime bi se povrat našeg ulaganja realizirao unutar sedam godina - rekao je Vugrin.

240221_arboretum_opeka_4_Medium.jpg

Zavšetak energetske obnove Srednje škole "Arboretum Opeka" samo je uvertira u nova, puno veća ulaganja.

- Škola koja je 2018. godine dobila status Regionalnog centra kompetentnosti za poljoprivredu uspješno je prijavila projekte vrijedne 92 milijuna kuna za koje je odobreno 80 milijuna kuna europskog novca. Radi se o rekonstrukciji dvorca Opeka za potrebe centra, a početak radova na samom dvorcu u vrijednosti od 43 milijuna kuna očekuje se već sredinom ove godine. Drugi dio uključuje programe obrazovanja, usavršavanja i potrebnu opremu u vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna i već se nalazi u fazi provedbe. Ono što predstoji su projekti koji se još pripremaju za predstojeći financijski okvir EU 2021-2027, a radi se o rekonstrukciji postojećih praktikuma i radionica u vrijednosti od 20 milijuna kuna te revitalizaciji samog Arboretuma, odnosno drveća i grmlja u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Dakle, govorimo o vrlo pozitivnoj priči koja će ovome kraju osigurati investiciju od 160 milijuna kuna – rekaao je zamjenik župana Vugrin.

Ravnateljica Srednje škole "Arboretum Opeka" Rajka Tršinski zadovoljna je s obnovom škole te se zahvalila Varaždinskoj županiji na pomoći u realizaciji ovog projekta, ali i za sva ulaganja u školu i Arboretum.

Načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac zahvalio se Županiji te je naznačio kako Općina Vinica te svi njeni mještani zaslužuju realizaciju ovih projekata.

- I sam sam bio učenik ove škole, ovdje sam provodio djetinjstvo i mladost te mi je drago da škola dobiva polako status koji joj pripada. Čestitke i zahvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu - rekao je Kostanjevac.

240221_arboretum_opeka_7_Medium.jpg

240221_arboretum_opeka_1_Medium_Medium.jpg

240221_arboretum_opeka_2_Medium.jpg

Označeno u