Doc. dr. sc. Mario Konecki s FOI-ja izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije i videoigara Foto: Ilustracija/Davor Višnjić/PIXSELL

Doc. dr. sc. Mario Konecki s FOI-ja izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije i videoigara

VV | 20.2.2021. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Krajem 2020. svim građanima Hrvatske postao je dostupan obrazovni program “Elementi umjetne inteligencije”. Interes građana za edukaciju je od samog početka bio velik te je u prva dva mjeseca ovaj obrazovni program upisalo više od 15000 polaznika čime je Hrvatska ušla na popis najuspješnijih zemalja EU po pitanju inicijalnog interesa za obrazovanje u ovom području.

Voditelj ovog projekta na strani Sveučilišta u Zagrebu je doc. dr. sc. Mario Konecki s Fakulteta organizacije i informatike (FOI), posebni savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu za internetske servise i koordinator Rektorskog zbora RH za informacijske tehnologije.

Što je to umjetna inteligencija?

- Obrazovni program “Elementi umjetne inteligencije”, koji je besplatan za sve građane, sastoji se od 6 poglavlja i 25 vježbi. Od polaznika se ne zahtijeva nikakvo predznanje, a za samu edukaciju polaznici u prosjeku trebaju izdvojiti oko 25 sati. Polaznici obrazovnog programa su građani svih dobnih skupina, od školaraca do studenata i zaposlenika raznih poduzeća, ali i onih starije životne dobi. Svi građani koji završe ovaj obrazovni program steći će uvid u način na koji funkcionira umjetna inteligencija, razumjet će u kojim područjima se umjetna inteligencija danas koristi i koje su prednosti, ali i mogući problemi korištenja umjetne inteligencije - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki.

ai.jpg

Projekt izrade obrazovnog programa “Elementi umjetne inteligencije” na hrvatskom jeziku rezultat je suradnje Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Helsinkiju i tehnološkoga poduzeća Reaktor, a usavršavanje i javno objavljivanje sadržaja obrazovnog programa provedeno je u suradnji s Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju CroAI. Program “Elementi umjetne inteligencije“ podržala su i brojna poduzeća (Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka itd.) koja su ga preporučila svojim zaposlenicima, a mnogi predstavnici poduzeća su objavili da će završeni obrazovni program biti i dodatna prednost prilikom postupka odabira novih zaposlenika.

- Kako bi svojim studentima omogućilo valorizaciju završetka ovog obrazovnog programa, Sveučilište u Zagrebu provelo je postupak priznavanja i time osiguralo svim svojim studentima dodjelu 2 ECTS boda nakon uspješnog završetka edukacije. Projekt “Elementi umjetne inteligencije” podržao je Rektorski zbor RH, a u 2019. ovaj obrazovni program ocijenjen je kvalitetnijim u odnosu na obrazovne programe koje nude renomirana svjetska sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT.

Videoigre u obrazovanju

Doc. dr. sc. Konecki autor je i prvoga srednjoškolskoga obrazovnog programa u području razvoja videoigara pod nazivom “Tehničar za razvoj videoigara” koji je dovršen i odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja 2. svibnja 2019. i koji se od školske godine 2019./2020. izvodi u Tehničkoj školi Sisak, a sudjeluje i na projektu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) naziva Edu4Games - Izrada standarda zanimanja i kvalifikacija te novih studijskih programa za područje dizajna i razvoja videoigara.

- Cilj ovog projekta je izrada novog studijskog programa u području razvoja videoigara kako bi svi zainteresirani učenici mogli nastaviti svoje obrazovanje i na sveučilišnoj razini - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki koji je uključen i u projekt izgradnje kampusa industrije videoigara u Novskoj u kojem će svi zainteresirani studenti moći upisati programe obrazovanja u području razvoja videoigara, ali i poduzetništva u ovoj domeni.

- Projekt je nastavak uspješne priče poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj u kojem su nakon više provedenih šestomjesečnih edukacija u području razvoja videoigara svoj poslovni prostor pronašla 42 poduzeća. Sve navedene aktivnosti proizlaze iz inicijative Sisačko-moslavačke županije koja želi postati centar industrije videoigara u Hrvatskoj i koja je prepoznala važnost ove industrije u kontekstu razvoja ne samo županije, već i cjelokupnog gospodarstva Hrvatske - rekao je doc. dr. sc. Konecki.

kampus-novska.jpg

Idejni projekt kampusa industrije videoigara u Novskoj

Još 2018. pokrenuo je konferenciju “Računalne igre” na kojoj je do sada sudjelovalo više stotina sudionika.

Uz FOI kao domaćina i Sveučilište u Zagrebu, suorganizatori konferencije su i: Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Puli, Sveučilište Sjever, VERN', Algebra, Machina, Grad Varaždin, Grad Bjelovar, Grad Daruvar i Sisačko-moslavačka županija. Na samoj konferenciji sudjelovali su predstavnici niza poduzeća koja djeluju u području razvoja videoigara: Croteam, Gamepires, Nanobit, Exordium Games, Cateia Games, Reboot, Ironward, Pine Studio, Games Revolted, Gamechuck itd.

racunalne-igre-2019.jpg

Konferencija Računalne igre 2019

Koliko je važna industrija videoigara i umjetne inteligencije za našu zemlju najbolje govori činjenica da je inicijativu obrazovanja i poduzetništva u području razvoja videoigara i projekt “Elementi umjetne inteligencije” podržao i premijer RH Andrej Plenković, kao i Vlada RH. 

premijer-rh-mr-sc-plenkovic-doc-dr-sc-konecki.jpg

Premijer RH mr. sc. Andrej Plenković i koordinator Rektorskog zbora RH doc. dr. sc. Mario Konecki

Suradnja s inozemstvom

U području umjetne inteligencije i razvoja videoigara doc. dr. sc. Mario Konecki uspostavio je suradnju i s članovima mnogih američkih sveučilišta, kao što su Sveučilište New York, Sveučilište Penn State, Sveučilište DePaul i Sveučilište u Cincinnatiju. Od 2017. član je razvojnog tima prestižne američke organizacije Benetech, koju je osnovao Jim Fruchterman, student poznatog američkog sveučilišta i istraživačkog instituta The California Institute of Technology (Caltech).

docent-mario-konecki-new-york.jpg

Doc. dr. sc. Mario Konecki u posjeti Sveučilištu New York

Benetech je jedna od vodećih organizacija u području razvoja inovativne tehnologije koja služi ujednačavanju mogućnosti i prava svih osoba i zaslužna je za razvoj najveće svjetske pristupačne internetske knjižnice za osobe s raznim poteškoćama (Bookshare). Knjižnica trenutačno sadrži više od 950 000 pristupačnih naslova.

U najnovijoj publikaciji organizacije Benetech naziva “DIAGRAM Reports 2017 – 2020” identificirane su ključne tehnologije i trendovi koji imaju najveći utjecaj, odnosno potencijalni utjecaj na obrazovanje učenika s invaliditetom u SAD-u. Publikacija uključuje pregled tehnologija, informacije o relevantnim prilikama i izazovima te popis resursa i koraka koje je moguće poduzeti kako bi se učenicima s invaliditetom osiguralo bolje i pristupačnije obrazovanje. Doc. dr. sc. Konecki je u okviru ove publikacije napisao poglavlje koje se odnosi na tehnologije za pristupačnu uporabu videoigara u obrazovanju.

Publikacija "DIAGRAM Reports 2017 – 2020" dostupna je u web inačici i kao publikacija u internetskoj knjižnici Bookshare

Nacionalni centar umjetne inteligencije

Doc. dr. sc. Mario Konecki je tijekom 2020. izradio obrazovni program u području umjetne inteligencije za potrebe Grada Lipika u okviru projekta obrazovanja građana i budućih poduzetnika o umjetnoj inteligenciji. Krajnji cilj projekta je izgradnja Nacionalnog centra umjetne inteligencije, a u cilju poticanja poduzetništva u Gradu Lipiku i Požeško-slavonskoj županiji.

- Industrija videoigara koja je u 2020. dosegla vrijednost od oko 160 milijardi dolara i za koju se procjenjuje da će doseći vrijednost od 200 milijardi dolara do 2023. zajedno s industrijom umjetne inteligencije predstavlja veliku priliku za mlade poduzetnike u Hrvatskoj. Navedeno može dovesti do daljnjih međunarodnih uspjeha i jačanja gospodarstva Hrvatske - istaknuo je doc. dr. sc. Konecki.

nacionalni-centar-ai-lipik.jpg

Idejni projekt Nacionalnog centra umjetne inteligencije u Lipiku