Dan glagoljice u OŠ Vidovec: glagoljski nakit, stripovi i medaljoni u OŠ Vidovec

VV | 24.2.2019. u 14:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Hrvatska glagoljica dobila je svoj dan: Hrvatski je sabor proglasio 22. veljače Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu.

Proglašenje tog dana inicirao je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora. Svojom inicijativom Institut je želio skrenuti pozornost javnosti i svih govornika hrvatskoga jezika na važnost promicanja vrijednosti i ljepota hrvatskoga glagoljičnog pisma te omogućiti glagoljici da jedan dan u godini bude upravo njezin spomendan.

Učenici nižih i viših razreda OŠ Vidovec uključili su se u obilježavanje Dana glagoljice različitim aktivnostima na izvannastavnim aktivnostima te na satovima Hrvatskoga jezika, Likovne i Tehničke kulture. Izrađivali su glagoljski nakit i medaljone u različitim tehnikama, zatim su pisali, ukrašavali i plastificirali straničnike, crtali i pisali stripove te inicijale svoga imena na glagoljici. Svim zanimljivim i nadasve kreativnim radovima učenici i učitelji ukrasili su prostor i panoe svoje škole.