"CROcultureSculpture": Pobjedničke skulpture donirali topličkoj školi i Gradu Foto: OŠ Varaždinske Toplice

"CROcultureSculpture": Pobjedničke skulpture donirali topličkoj školi i Gradu

V.M./Varaždinske vijesti | 15.11.2016. u 09:40h | Objavljeno u Društvo

Tijekom Europskih sveučilišnih igara, koje su se održavale u Zagrebu i Rijeci, provodili su se projekti bivših učenika topličke škole Ivone Mikulčić iz Tuhovca i Zorana Mičude iz Hrastovca.

Ivona i Zoran bili su pobjednici natječaja koji je pokrenuo HAMAG-BIRCO u kategoriji “Turistička promocija kulture i sporta“, a za svoje su projekte nagrađeni sa 100.000 kuna. Projekt je financiralo Ministarstvo turizma.

Zoran Mičuda je student poslijediplomskog doktorskog studija na Agronomskom fakultetu i predsjednik udruge „Priroda i društvo Varaždin“,a pobjedničkim projektom „CROcultureSculpture“ je želio stranim studentima i svim posjetiteljima predstaviti hrvatske izume i znanstvenike.

Zoran je pobjednički projekt vodio u suradnji s Lukom Knezićem, a predstavili su hrvatske izume kao što su padobran, torpedo, kravata, penkala te jednog od naših najpoznatijih znanstvenika - Nikolu Teslu.

Izumi su se predstavili kroz skulpture koji su sadržajno bili zanimljivi za fografiranje i samoinicijativno dijeljenje na društvenim mrežama. Projekt je nudio jedan zabavan i zanimljiv pogled na umjetnost i mogućnost interakcije sa samim skulpturama koje se inače ne bi smjele dirati. Skulpture su izradili mladi umjetnici uz suradnju s obrtnicima. Sama promocija izuma i znanstvenika kao hrvatskog kulturnog nasljeđa nije dovoljno izražena što je dalo čvrste temelje ovoj projektnoj ideji.

Nakon završetka projekta sve su skulpture darovane Varaždinskim Toplicama. Skulpture će se koristiti u edukaciji i daljoj promociji hrvatske kulture te biti simbol poduzetničke aktivnosti mladih. Torpedo će se izložiti u Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice, penkala u OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića, a kravate na društvenim događanjima grada. Pobjednici smatraju da je obogaćivanje kulturne ponude jednoga grada najbolji način korištenja skulptura i dodatna vrijednost ovog projekta.

U sklopu projekta „CROcultureSculpture“ nabavljen je i prijenosni bluetooth zvučnik/radio „VOOMBOX-DIVOOM“, a koristio se u promociji hrvatske kulture na Europskim sveučilišnim igrama. Zvučnik/radio su, nakon završetka Europskih sveučilišnih igara, Luka Knezić i Zoran Mičuda poklonili OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića-Varaždinske Toplice kako bi se koristio kao alat dodatnog obrazovanja djece.

Radio će se koristiti prilikom održavanja „velikog odmora“ i na radionicama u prirodi. Škola će napraviti plan i program pod nazivom „Slušaonica“ gdje će se djeca zabavljati i educirati uz glazbu.

Svi učitelji i djelatnici topličke škole ponosni su što su Zoran Mičuda i Ivona Mikulčić bili učenici škole te im još jednom čestitaju na postignutom uspjehu, zahvaljuju na donaciji i žele puno uspjeha u realizaciji sljedećih projekata.