Capak: "Ako dođe do razbuktavanja epidemije u školama odgovornost će snositi - virus!" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Capak: "Ako dođe do razbuktavanja epidemije u školama odgovornost će snositi - virus!"

IHR/Varaždinske vijesti | 30.4.2020. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

Na pitanje novinara hoće li se tražiti od poslodavaca potvrda da roditelji moraju raditi prilikom odlaska učenika u školu i vrtiće, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite je rekao kako nema obveze da se dostave potvrde poslodavaca, već da je od roditelja traženo da se kod prvog dolaska u školu i vrtiće dostavi određena potvrda u kojoj se navodi da dijete nije bolesno od COVID-19, kao ni roditelji i ukućani, kao i da su roditelji upoznati s uputama o načinu provođenja nastave te da navedu da oba roditelja nemaju druge mogućnosti nego da dijete pošalju u školu.

- Nismo razgovarali o potvrdama poslodavca. Ako dođe do razbuktavanja epidemije odgovornost će snositi virus. U tom slučaju će epidemiolozi uzaći na teren, zaustaviti odvijanje nastave u školi ako bude potrebno, ako se dogodi da nam poraste faktor reprodukcije, razgovarat ćemo o tome da se vratimo na staro - rekao je Capak.

Na pitanje moraju nastavnici koji imaju kronične bolesti ići na nastavu, Capak je rekao kako takav okvir ne mogu propisati.

- Dugo smo razgovarali o tome s predstavnicima Ministarstva i zaključili smo kako je u tom dijelu potrebna suradnja s HZZO-om. Preporuka je da ostanu kod kuće, uz status bolovanja ili neki drugi status koji HZZO dopušta - rekao je Capak.

Označeno u