Bogatim literarnim i glazbenim programom III. OŠ Varaždin obilježila 170. godina rada

vv | 10.12.2016. u 09:12h | Objavljeno u Društvo

Bogatim literarnim i glazbenim programom učenika i učitelja, III. osnovna škola Varaždin u petak je obilježila čak 170. godina svog rada.

Zahvalivši se na dolasku roditeljima i gostima, među kojima je bio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i biškupečki župnik Tomislav Dodlek, ravnateljica III. OŠ Varaždin prof. Jasenka Martinčević osvrnula se na dugu povijest škole koja je pokrenuta 1846. godine kada je u Biškupcu otvorila svojim vrata prvim učenicima.

- Svaka škola nosi u sebi dio društvenog bića, dio vremena u kojem djeluje. Škola ima važnu ulogu. Ona je mjesto stjecanja znanja, vrijednosti i vještina. Ona je mjesto na kojem učenici stječu nova iskustva i nove prijatelje. Ona je mjesto učenja, druženja i radosti, ukazala je ravnateljica.
Škole, kako je dodala, postoje stoljećima kroz koje su se mijenjali njihovi oblici, ali osnovna zadaća ostala joj je ista – odgoj i obrazovanje.

- III. OŠ ima bogatu tradiciju. Tijekom svog povijesnog razvoja mijenjala se zajedno s društvenim prilikama. Iz trogodišnje škole u 19. stoljeću razvila se u suvremenu školu koja svojim učenicima pruža velike mogućnosti. Uz redovnu nastavu, provodi se raznovrsni dodatni i dopunski odgojno-obrazovni programi, izvannastavne aktivnosti i projekti. Naši učenici postižu vrijedne rezultate, naglasila je ravnateljica ukazujući na visoku stručnost učitelja i visoke pedagoške standarde.

Učitelje, kako one aktivne, tako i umirovljene, kao i sve ostale nazočne, a posebice učenike i njihove roditelje, pozdravio je i varaždinski gradonačelnik koji se osvrnuo na bogatu tradiciju, a zatim i ulaganja u obrazovanje.

- Posebno me veseli da se možemo pohvaliti da smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji ima jednosmjensku nastavu, da smo jedan od rijetkih gradova koji puno ulaže u sve ono iznad osnovnog standarda, kako u školama, tako i u vrtićima, rekao je.

Habuš je posebno ukazao na nekoliko projekata koje je Grad Varaždin proveo zajedno s osnovnim školama.

- To su prije svega e-dnevnici, a meni je posebno drago bilo postavljanje ormarića jer je to napravljeno upravo na poticaj učenika. I po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj, naglasio je Habuš, dodavši da je Varaždin jedan od rijetkih, ako ne i jedini grad u zemlji, koji je odlučio isplatiti božićnice svoj djeci u dobi do 18 godina.

Sve to, kako je naglasio, govori kako je Grad Varaždin svjestan važnosti mladih pokoljenja i da brine o djeci.

- Nadam se da će jednog dana ona brinuti o nama kao što mi brinemo o njima, rekao je gradonačelnik pred okupljenima na svečanosti, zaželjevši svima sve dobro u idućoj godini.